Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Grilované růžovky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Grilované růžovky

    Muchomůrka růžovka, lidově "Masák" patří bezesporu k nejchutnějším houbám.Vyskoušejte jednoduchý recept:
    Očištěné a sloupnuté hlavy masáků položte na rozpálený gril tak, aby spodkem klobouku směřovaly k Vám, mezi jednotlivé lupeny, nebo jestli chcete můžeme to nazvat rýhování plodnic, vetřeme peroutkou nebo štětcem grilovací koření rozmíchané v oleji,klobouky neobracíme, necháme je v této poloze pěkně grilovat až do okamžiku, kdy se nám po obvodě začnou smršťovat a jakoby vadnout -v té chvíli jsou hotové s tatarskou omáčkou a měkým chlebem jsou báječné !!!

  • #2
    Já mám masáky taky moc ráda. Dělám je třeba jako řízky, nebo jako minutku různě s paprikou nebo jen posolený a opepřený, nebo se přidá zelenina a může se dělat jako rychlá čína. Je to dobrá houba a jsem ráda, že u nás rostou. A řízek nemá vůbec chybu, k tomu chebík, mňam.
    Věrka.

    Comment


    • #3
      Ahoj holky, já vím, že nenapíšu nic nového pod sluncem, ale můj manžel chodí někdy na houby-ale nevstává kvůli nim o půl páté - a na rozdíl ode mě jim rozumí.
      A tak někdy dělávám řízky Z JEDLÉ BEDLE- to je taky pochoutka.
      A k tomu ten chlebík. A můj syn, co houby nikde nechce - polívka( no kromě Ze zahrádky ze sáčku ) ani omáčka, ani pizza... tak jednou s kámošem u rybníku nasbírali bedle, manžel zkontroloval a všichni jsme si pochutnali, i Honzík ( 17 let ) říkal, že HUSTÝ ! a to už je co říct !
      Prostě ho učím od mala, že to může kdykoliv vyplivnout a nikoho nenutím...
      A on pak - mami, to je ale dobrý !
      Tak se mějte, tady v Ostravě je zataženo, ale mi to neva, mám volný víkend, tak srkám horké hořké Nesko a jsem zase tady.
      Pa.
      Last edited by janina s.; 13.06.2009, 10:24.
      anina s.

      Comment


      • #4
        Díky za recept, já dělám růžovky nejraději takhle : hlavičky rozkrájím na trojúhelníčky, malé nechám celé, osolím, opepřím, okmínuji a opeču do křupava na oleji, pak odstatvím z ohně a přidám rozetřený česnek a omatlám. taky je to výborné s chlebem.
        Iris

        Comment


        • #5
          Dělám jako ty Iris ale bez česneku jo jsou to ty nejchutnější houby co znám,ale musí je sbírat jen ten co je zná.
          MARUŠKA

          Comment


          • #6
            Ahoj,no jasně na rozpáleném oleji a ještě lépe na sádle dělám z masáků škvarky, to je známá věc, naprosto bez konkurence.Jednu malou pomůcku pro zběr masáků - hned na místě jim sloupnu klobouk a splést se nedají, jako jedinné z jedlých muchomůrek mají na třeni (noze) takzvaný závoj ,nebo chcete-li prstenec a tohle fakt málo kdo ví - je po celém obvodu podélně rýhovaný, sice je to vidět opravdu zblízka, ale je to naprosto jasný a univerzální rozpoznávací znak Muchomůrky růžové !

            Comment


            • #7
              Já bych ještě dodala, že snad jediný masák má tu nohu u spodní části co se uřezává růžovou. Podle toho ji rozpoznávám už od dětských let já.
              Věrka.

              Comment


              • #8
                Zdravím, já houbaře i mého manžela obdivuju, já houby nepoznám v lese, jen některé až na stole. Barva, nožky, vějířky, to mi nic neříká a před více než 15 - ti lety, když jsme byli na návštěvě u kámošky na Jesenicku, šli jsme odpo na procházku a na houby ( v 5 hodin ráno bych kvůli houbám nevstávala ). Nemohla jsem nic najít, tak mi Jitka, která pracovala v lese, řekla, že musím jakoby změnit úhel pohledu a neuvidím listí, ale houby. Z radosti, že jsem něco začala nacházet, jsem sbírala VŠECHNO. Jedinou muchomůrku červenou jsem bezpečně poznala díky bílým tečkám a to na sobě ani nemusela mít cedulku.
                Polovinu košíku mi Jitka vyházela, protože jsem samo sbírala i jedovaté a nejedlé, ale já je prostě nerozpoznám a z radosti jsem brala všechno, co jsem NAŠLA.
                Teď do lesa nechodím, nemám potřebu, pes se proběhne na zahradě, manžel měl klíště z lesa a syna jsme nechali očkovat.
                Já mám obrovskou nechuť ke klíšťatům a taky proto houbaře obdivuju.
                NEVÍM, JESTLI JE SAMOSTATNÁ KOLONKA " HOUBY ", ALE TŘEBA BY MOHLA BÝT ? Je to jen návrh.
                anina s.

                Comment


                • #9
                  Janino, už jsem to Ivance navrhla , tak až se vrátí Jára, tak to bude. Já taky myslím, že by Houby byla fain kategorie.Já se klíštat nebojím, umím se chránit a taky, já jim moc nechutnám
                  Iris

                  Comment


                  • #10
                    Ahoj Iris, tak to Ti ten nestrach závidím, manžel měl totiž klíště infikované a tak si prožil svoje...
                    Je ok, že jim nechutnáš a umíš se chránit. To já i kdybych se nastříkala a oblíkla od hlavy k patě a kalhoty měla zasunuté do ponožek v gumákách po stehna , tak věřím, že by mi lezlo po krku.
                    Kdysi jsem měla zakousnuté, ale čerstvě, tak bezbarvý lak na nehty a pinzetou ven. A měla jsem chuť ho rozbouchat paličkou na maso.
                    Ale z hub ráda vařím nebo bedle jako řízky, tak ta samostatná kolonka bude fajn.
                    Pa.
                    anina s.

                    Comment


                    • #11
                      Janino, já vím, že to může být pěkná patalie, ale lidi neumějí klíštata vyndávat.
                      Jedině desinfekce a vyndat - ikdyž je nakažené, nemusí nákazu přenést, pokud se vyndá brzy a s desinfekcí.Když na něj dáš lak na nechty, nebo olej atd, brání se vypustí do těla nákazu. V lékárně koupíš sadu na vyndávání klíštat, je tam desinfekce i kleštičky.
                      Ahojky
                      Iris

                      Comment


                      • #12
                        Ahoj Iris, moje klíště bylo před 20-ti lety a lak na nehty mi poradila kámoška, co dělala v lese. Manželovi jsem to klíště vytáhla a desinfikovala v noci, kdy na to přišel, nebylo ani nacuclé, ale do týdne se mu udělal červený flek , antibiotika a už to " jelo "
                        Možná kdysi nebyly klíšťáci infikovaní...
                        Ale časy se mění...
                        Papa.
                        anina s.

                        Comment

                        Pracuji...
                        X