bramborové těsto - to jsou strapačky,
mouka, vejce voda- to jsou halušky
strapačky : na 6O dg brambor, asi 3O dg hladké mouky / pozor vejce tam nepatří! / brambory nastrouháme, přidáme hladkou mouku , vodu z brambor nesléváme,pomůže nám vytvořit těsto, musé být husté a mazlavé.Necháme chvíli odpočinout. Zavařuji do osolené vroucí vody, když vyplavou nahoru, ještě jednou vodu přivedu k varu a je hotovo. Vlastně se vaří jen omažik, přecedím,proliju studenou vodou, nasypu do mísy a omastím rozškvařenou slaninou, nakrájenou na kousky a hodně opečenou.Nejlépe Oravskou.
Bryndzu dám do misky a rozetřu ji s trochou mléka, nebo smetany. Na talíř dám strapačky a navrch bryndzu.
Místo bryndzy můžete dál zelí, klasicky udělané,jinak vše stejně, vč. slaninky,
halušky : 4O dg míchané mouky / hl. plus polohr. / 1 vejce, sůl voda /
Takhle se to vaří v manželově rodině v Bratislave.
mouka, vejce voda- to jsou halušky
strapačky : na 6O dg brambor, asi 3O dg hladké mouky / pozor vejce tam nepatří! / brambory nastrouháme, přidáme hladkou mouku , vodu z brambor nesléváme,pomůže nám vytvořit těsto, musé být husté a mazlavé.Necháme chvíli odpočinout. Zavařuji do osolené vroucí vody, když vyplavou nahoru, ještě jednou vodu přivedu k varu a je hotovo. Vlastně se vaří jen omažik, přecedím,proliju studenou vodou, nasypu do mísy a omastím rozškvařenou slaninou, nakrájenou na kousky a hodně opečenou.Nejlépe Oravskou.
Bryndzu dám do misky a rozetřu ji s trochou mléka, nebo smetany. Na talíř dám strapačky a navrch bryndzu.
Místo bryndzy můžete dál zelí, klasicky udělané,jinak vše stejně, vč. slaninky,
halušky : 4O dg míchané mouky / hl. plus polohr. / 1 vejce, sůl voda /
Takhle se to vaří v manželově rodině v Bratislave.
Comment