Ahojte všetci kuchtíci na ekuchárke
Najprv Vám chcem popriať krásny čas a chuť do varenia. A teraz sa pustíme do Zemplín-pirohov. Dajú sa plniť čímkoľvek. Najčastejšie je to zemiakmi, zemiakmi s byndzou, tak pol- na pol, restovanou ochutenou kyslou kapustou, sladkou podusenou kapustou, zemiakmi, do ktorých pridáte trocha tvarohu, alebo aj nasladko, so slivkovým, alebo malinovým lekvárom/vtedy samozrejme menej solíme/.Ja to robím už od oka, ale nespravíte žiadnu chybu, ak si pripravíte preosiatu hrubú múku, do nej za lyžičku soli a pridáte toľko vlažnej vody, až sa vám cesto začína stmeľovať,odlepovať od misy, aj od prstov. Viac mäkké. Na podložke na podsypávanie si vyvaľkajte ovál, alebo akýkoľvek tvar, no tak 3mm hrubý, nožom, alebo radielkom si to odkrojte na štvorce, ja väčšinou pohárom na kolieska, naplníte to vopred pripravenou plnkou dobre zapracujete buď vidličkou, alebo prštekmi a čakáte, až vám zovrie voda. Vodu osolíte/1pol. lyžica/ , nahádžete pripravené pirohy.
Prikryjete prikrývkou, až vybehne pena a voda prudko zovrie.Potom zložíte prikrývku a varíte za občasného miešania/aby sa pirohy neprichytili na dno/, takých 3-5 minút. Okoštujte, či sú mäkučké. Odstavte z plameňa a odoberte z vývaru za 1/2 šálky odvaru. Preceďte pirohy, prelejte teplou vodou. Vložte do misy, posoľte,zalejte odobratým vývarom a nakladajte na ta taniere, Tam to polejte cibuľkou a orestovanou slaninkou, kto chce trochou pochúťkovej smotany a dobrú chuť! Výborne sa k tomu hodí mlieko. dajte vedieť, ako to dopadlo. Vaša Dorka
P.S. Zaručujem, je to bez vajíčka, mäkkučké a zjedia to aj stravníci bez protézy.
Najprv Vám chcem popriať krásny čas a chuť do varenia. A teraz sa pustíme do Zemplín-pirohov. Dajú sa plniť čímkoľvek. Najčastejšie je to zemiakmi, zemiakmi s byndzou, tak pol- na pol, restovanou ochutenou kyslou kapustou, sladkou podusenou kapustou, zemiakmi, do ktorých pridáte trocha tvarohu, alebo aj nasladko, so slivkovým, alebo malinovým lekvárom/vtedy samozrejme menej solíme/.Ja to robím už od oka, ale nespravíte žiadnu chybu, ak si pripravíte preosiatu hrubú múku, do nej za lyžičku soli a pridáte toľko vlažnej vody, až sa vám cesto začína stmeľovať,odlepovať od misy, aj od prstov. Viac mäkké. Na podložke na podsypávanie si vyvaľkajte ovál, alebo akýkoľvek tvar, no tak 3mm hrubý, nožom, alebo radielkom si to odkrojte na štvorce, ja väčšinou pohárom na kolieska, naplníte to vopred pripravenou plnkou dobre zapracujete buď vidličkou, alebo prštekmi a čakáte, až vám zovrie voda. Vodu osolíte/1pol. lyžica/ , nahádžete pripravené pirohy.
Prikryjete prikrývkou, až vybehne pena a voda prudko zovrie.Potom zložíte prikrývku a varíte za občasného miešania/aby sa pirohy neprichytili na dno/, takých 3-5 minút. Okoštujte, či sú mäkučké. Odstavte z plameňa a odoberte z vývaru za 1/2 šálky odvaru. Preceďte pirohy, prelejte teplou vodou. Vložte do misy, posoľte,zalejte odobratým vývarom a nakladajte na ta taniere, Tam to polejte cibuľkou a orestovanou slaninkou, kto chce trochou pochúťkovej smotany a dobrú chuť! Výborne sa k tomu hodí mlieko. dajte vedieť, ako to dopadlo. Vaša Dorka
P.S. Zaručujem, je to bez vajíčka, mäkkučké a zjedia to aj stravníci bez protézy.
Comment