Oznámení

Collapse
No announcement yet.

FONDUE sýrové

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • FONDUE sýrové

    FONDUE sýrové
    Click image for larger version

Name:	sýrové fondue.jpg
Views:	1
Size:	128.0 KB
ID:	147697
    Nelekněte se prosím rozsáhlejšího popisu, možná jsem to psala moc detailně, ale snažila jsem se myslet na ty, kdo třeba ještě fondue nedělali, fakticky je to ale rychlovka na rodinnou večeři nebo posezení s přáteli a je moc příjemné si takto společně pochutnávat a přitom si povídat.

    Potřebujeme:

    sýr, může každý volit podle své chuti, ale přece jen je dobré fondue použít sýr tučnější a zkombinovat více chutí sýra, líbila se mi i myšlenka, která říká, že potřebujeme něco starého, silného na chuť, něco mladého a tučného na dobré roztavení a něco čerstvého pro zvýraznění. Naposledy jsem se však taky této zásady až tak nedržela a použila jsem :
    200 gr goudy
    250 gr madelandu , to je jedno rodinné balení plátků
    360 gr blaťáckého zlata, to jsou 3 ks baleného trojúhelníku
    3 citróny nebo suché bílé víno
    4 stroužky česneku nebo česnekovou pastu
    mléko
    solamyl nebo kukuřičnou moučku
    bílý pepř
    muškátový oříšek nemusí být
    chleba nebo jiné pečivo dle chuti, ale aby mělo kůrku
    zelenina, hroznové víno, meloun apod. jako příloha

    Postup:

    1. Nejprve si osmahneme pečivo, na větší kostky nakrájený chléb, veku nebo bagetu, ale tak, aby každá kostka měla alespoň z jedné strany kůrku, aby se nám pečivo nedrobilo v sýrové hmotě. Pečivem nešetřete, já dělám větší množstvví chleba, který nám k tomu jako pečivo chutná nejvíce tak, že ho nakrájený a zcela bez tuku opeču na plechu v troubě. Neděláme topinky, tak by mělo být pečivo na povrchu křupavé, ale ne zcela dotmava tvrdé, aby se nám dobře jedlo.
    2. Zvolené sýry si nakrájíme nebo nastrouháme na menší kousky.
    3. Nádobu na fondue si vytřeme rozdrceným česnekem nebo česnekovou pastou. Do půlitru si nalijeme 1/3 vína nebo když budou jíst fondue i děti tak 1/3 citrónové šťávy a doplníme 2/3 vody. Kyselost citrónu a vína brání hrudkování sýra.
    Nalijeme asi polovinu citrónové vody nebo vína s vodou do nádoby a necháme rozehřát na střední teplotu, pak ještě teplotu trošku zmírníme a postupně přidáváme sýr a pořád mícháme. Nelekněte se, že se nejprve sýr spojí trošku do hroudy, on postupně povolí a případně můžeme přilít citronovou vodu/ víno s vodou, aby se vše rozpouštělo do řidšího krému. Nyní můžete přidat trošku nastrouhaného muškátového oříšku, ale s tím opatrně, dost lidí ho nemusí a také je dost aromatický, tak ať nepřebije chuť sýrů a přidáme trošku bílého pepře. V sýrové hmotě už by měly být všechny sýry rozpuštěné.
    4. V mezidobí jsme si rozmíchali asi 3 dcl mléka s 2 lžícemi škrobové nebo kukuřičné moučky. Obojí moučky jsem vyzkoušela a není problém. Postupně přilijeme mléko, které nám hmotu krásně spojí, zhustí a udělá ji krémovou. Nemusíme ani spotřebovat všechno mléko, jen pořád hlídáme aby sýrová hmota nepřipálila a jednou ji necháme projít mírným varem, hmota by měla jen tak jemně a krátce probublat. Poznáme, že je optimální když do ní zkusmo namočíme kousek pečiva, které sýrová hmota obalí a táhne se.
    5. A máme hotovo. Postavíme nádobu na fondue na stojánek, zapálíme pod něj hořáček. Při větším množství strávníků to jde i bez hořáčku, protože hmota jen tak rychle nevychladne. Kousky pečiva napíchujeme na fondue vidličky, odspodu hmoty nabíráme sýr na pečivo, protože ho tím promícháváme a méně nám na povrchu chládne. Je dobré mít na stole talířky s obyčejnými vidličkami, na které si sýrem obalené pečivo sundáme a sníme. To proto, že fondue vidličky jsou ostré a mohou být i horké a také je to hygieničtější, než když více lidí vrací své použité fondue vidličky do společné sýrové hmoty.
    Dobrou chuť.
    Attached Files
    ZDENY

  • #2
    ZDENY nemá to chybu,polykám jak o život!!!
    MARUŠKA

    Comment


    • #3
      díky za tip na zajímavý recept, vyzkoušíme. My jsme zatím dělali fonfue na horách ve Francii z hotového výrobku, který se jen vyklopili a ohřáli a i tak jsme si božsky pochutnali. Nikdy bych nevěřil kolik lidi se z toho může najést. Kombinace s ovocem vypadá lákavě... a co nějaké kousky masa,šlo by to taky bo už je to zbytečné překombinovávání?
      Poháry, Oddlužení, Ubytování Moravský Kras

      Comment


      • #4
        Ahoj loupacku, osobně bych to asi masem "nekazila", přece jen jsou sýry jemnější chuti a lepší si je takto vychutnat samostatně, jinak každý podle své chuti
        ZDENY

        Comment

        Pracuji...
        X