Oznámení

Collapse
No announcement yet.

a ještě další info ke sporákům z časopisu D test

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • a ještě další info ke sporákům z časopisu D test

    Co nabízejí pečicí trouby

    Vrchní a spodní ohřev
    : Klasický způsob přípravy většiny známých receptů. Vhodný i pro pečení chleba nebo zvěřiny.
    Spodní ohřev pro samostatný provoz: Vhodný pro dodatečné zapékání vlhkých koláčů nebo pizzy.
    Horký vzduch (samostatný): Teplo vzniklé vrchním a spodním ohřevem ventilátor rovnoměrně rozděluje v pečicím prostoru. Je doporučován například pro třené nebo ovocné koláče a drobné pečivo. Nejlepších výsledků pečení se dosahuje na jedné rovině.
    Horký vzduch (různé značení, např. MULTI, 3D): V provozu jsou ventilátor, tepelná tělesa a spodní ohřev. Ventilátor zabezpečuje rovnoměrné rozdělení tepla v troubě. Výhodou je pečení na třech rovinách současně. Osvědčuje se při pečení pečiva (např. drobné pečivo, koláče), šetrném rozmrazování, sušení ovoce a při vaření menu na více rovinách.
    Plošný plynule regulovatelný gril: Slouží pro grilování menšího množství pokrmů (např. steaků, ryb) a pro zapékání. Výhodou je správné nastavení teploty pro každou potravinu.
    Velkoplošný gril plynule regulovatelný: Vyznačuje se vysokým grilovacím výkonem a je vhodný pro grilování většího množství potravin. Výhodou je přesné vymezení potřebné grilovací plochy a úspora energie.
    Infrapečení: Teplotně regulované grilování spolu s cirkulací vzduchu jsou ideální pro přípravu velkých pečení (kachna, husa, kuře, jehněčí, rostbíf a pod.).
    Rozmrazovací stupeň: Šetrné rozmrazování choulostivých potravin. V provozu je pouze ventilátor.
    Rychlé předehřátí: Úspora času a energie, neboť se redukuje doba předehřátí trouby.
    Pečicí automatika: Trouba si automaticky zvolí (po zadání požadovaného programu a hmotnosti připravovaného pokrmu) nastavení. Elektronika dodržuje dobu vaření, automaticky se vypne a využívá také zbytkové teplo.
    Zbytkové teplo: Ukazatel hlásí aktuální teplotu pečicí trouby, kdy lze bez dalšího přísunu energie dovařit připravovaný pokrm nebo ho udržovat teplý.
    Funkce memory: Slouží pro ukládání druhů ohřevu, teploty a doby trvání přípravy pokrmů, které se často připravují, do paměti.
    Elektronické hodiny: Zapínají a vypínají všechny funkce pečicí trouby, ukazují nastavenou dobu přípravy a denní čas.
    Bezpečnostní vypínací automatika: Aktivuje se automaticky po určité době, kdy trouba zůstává příliš dlouho horká.
    Dětská pojistka: Blokování všech funkcí.
    Multifunkční ukazatele: Ovládací panel informuje o druhu ohřevu, nastavené a aktuální teplotě a o všech funkcích, které jsou spojeny s programováním hodin a krátkodobým provozem.




    a ještě jeden článek


    Kombinovaný sporák s otočným grilem



    Spotřebitelský dotaz:
    Uvažujeme o koupi nového kombinovaného sporáku samostatně stojícího, a to s otočným grilem.
    Byly prováděny testy?
    Jestli ano tak bychom prosili o odkaz do archivu, nebo ev. jinou praktickou radu

    Doporučení časopisu TEST:

    Bohužel Vám nejsme schopni pomoci. Kombinované sporáky jsme netestovali. Ale pár praktických rad pro zamyšlení před výběrem máme. Snad Vám alespoň trochu pomohou...

    Ze všeho nejdříve si promítněte zvyklosti rodiny – jak často se trouba používá, co se v ní nejvíce připravuje a co se očekává od nového spotřebiče. Poté se seznamte s nabídkou funkcí trub a vylučte ty, které se ve Vaší domácnosti „neuživí“. Je zbytečné platit za něco, co zůstane nevyužito.

    Vyplatí se, je-li trouba vybavena funkcí "horký vzduch". Tato funkce přístroje umožňuje pečení až ve více pečicích rovinách najednou; podstatně lepší využití času zejména při pečení např. vánočního cukroví. Horkovzdušné pečení však umožňuje i současnou přípravu např. masa a pečiva, aniž by docházelo k vzájemnému „předávání“ pachů.

    Moderní přístroje – mimo základní třídu – jsou řízeny většinou elektronickými jednotkami. Pod pojmem „pečení“ se tak skrývá řada různých programů, počínaje samostatným ohřevem spodního tělesa, přes ohřev spodním a horním tělesem, multifunkční gril, horkovzdušné pečení až po např. mikrovlnný ohřev (má-li trouba tuto funkci). Moderní pečicí trouby tedy nabízejí škálu rozmanitých způsobů, jak připravovat pokrmy.

    Dražší typy spotřebičů se samy stávají rádci, jak si při přípravě toho kterého pokrmu počínat. Doporučí po zadání druhu, množství a způsobu úpravy potraviny teplotu a čas, případně i umístění v pečicích rovinách. Tato funkce bývá výrobci různě označována, nejčastěji se však používá termín „back control“. Hospodyňka je troubou v průběhu přípravy pokrmu informována o aktuální teplotě pečení, a je-li spotřebič vybaven sondou, dozví se na displeji i přesnou teplotu uvnitř pečeného pokrmu.

    Mnohé přístroje nabízejí automatické funkce – kdy má příprava pokrmu skončit, případně jak dlouho má trvat. Kombinací těchto funkcí si pak může uživatel i nastavit, kdy se má pokrm začít připravovat, vložit jej do trouby a odejít. Po návratu pak z trouby voní připravená večeře.
    ZDENY
Pracuji...
X