Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Zahrádka a květiny

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Ahoj Jitule,pokud to nemá cibuli,řekla bych, že je to Clívie.Ta je celkem odolná, jen jedno úskalí, aby kvetla chce to na podzim omezit zálivku na minimum a dát ji do doby než nasadí na květ,na chladnější, ale světlé místo.Taky jí mám a v paneláku docela problém s chladnějším přezimováním. Vím ale, že jsou vyjímky a někomu přesto kvetou, mě kvetla taky asi dva roky za sebou, měla jsem jí, ale přímo u okna .Jen jsem jí dala jinam , dál od okna a už nekvete.Dala jsem jí zpět a nic. Navíc nemám pro ní chladný místo přes zimu. Krásně roste,ale nemám ji kam dát přes zimu a tak proto mi asi nekvete. No tak nevím, jestli jsem ti pomohla, třeba nám oběma ještě někdo poradí????Já jsem květinovej záchranář-zkouším rostlinku udržet a vypěstovat znovu,třeba i z posledního lístečku!!
    Tak ahojky
    Last edited by Hančí; 25.07.2009, 21:41.
    Hančí

    Comment


    • #17
      Ahojky Hančí moc díky za informaci mně zatím taky nekvete abych se přiznala tak jsem ani nevěděla že by kvést měla.Moc kytiček zatím nemám teprve začínám.

      Comment


      • #18
        Jitule,není zač....ahojky
        Hančí

        Comment


        • #19
          Ja mam Clivii asi 30 let starou - je ohromna.
          Mam ji v loznici na okne, ktere je smerem na zapad.
          (Bydlim ve 300 let starem staveni, kde jsou tluste zdi, tim padem veliky vnitrni parapet).

          Clivie chce zi chude- to znamena ne moc veliky kvetinac.
          Hlina musi byt cela prokorenena.
          Nesmi mit "nohy ve vode", jinak uhniji koreny.
          Zalevat radeji mene, nez vic.
          Ma Clivie kvete skoro kazdy rok.
          Nekdy ale take rok vynecha.
          Pokud letos zase pokvete, vyfotim ji pro vas a dam sem obrazek.

          Preji vam hodne stesti s vasi Clivii - ona je mooooc hezka, kdyz kvete.
          Zdravim
          Uli

          Comment


          • #20
            Ahoj Uli, budem se těšit na obrázek...a díky za rady!!!
            Hančí

            Comment


            • #21
              Citus,fikus,dracena

              Dobrý den chtěla bych se zeptat a potřebovala bych poradit jak rozmnožit dracenu a fikus nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti???mám doma obě dvě kytky a někde jsem četla že se to dělá řízkováním nebo odnožemi ale nevím jak přesně na to abych to nezkazila.A ještě mám jeden dotaz chtěla bych si vypěstovat citron někde jsem četla že by se to dalo i z pecky citronu ale také přesně nevím jak na to? Stačilo by zasadit pecku do pokojového substrátu?? Moc díky za odpovědi Jitule

              Comment


              • #22
                Jitule, pozri si: http://www.celysvet.cz/fikus-rostlina.php
                Je to jedna z nerozšířenějších pokojových rostlin. Jedno z předních míst zaujímá Ficus elastica, Ficus lirata, Fikus plazivý, Ficus benghalesensis, Ficus benjamina atd.
                UMÍSTĚNÍ:
                Všechny fikusy jsou citlivé na průvany, přelití zeminy. Fikusy pestrobarevné jsou velice světlomilné, mají rády i přímé slunce. V létě přistiňujeme. V zimě by měl být na dobrém světle, proto květináče dáváme blíže ke světlu. Pestrolisté druhy jako Ficus benjamina mohou být umístěny přes zimu na jižním okně. Při nedostatku světla je rostlina slabá.
                ROZMNOŽOVÁNÍ:
                Fikusy se rozmnožují řízky při teplotě 24 až 29°C. Z jednoho výhonku se získá tolik řízků kolik je na něm listů. Je potřeba list i s očkem na stonku. Po odřezání dáme do teplé vody, aby se mléčná šťáva zastavila. Pak uděláme zářezy na spodní části a dáme do připravené prohřáté zeminy, zakryjeme polyetylenem.
                PŘESAZOVÁNÍ:
                Pro všechny fikusy je vhodné toto složení zeminy: 2 díly listovky, 1 díl rašeliny, 1 díl prohnojené zeminy.

                Nesázíme je do velkých nádob, jen tak, aby se umístnily kořeny. Přesazujeme až je to nutné. Přihnojujeme organickými hnojivy (kravský hnůj atd.). Staré exempláře velkých fikusů nepřesazujeme, odstraníme vrchní část půd kolem rostliny a nahradíme čerstvou zeminou.
                ŠKŮDCI, CHOROBY:
                Náhlá ztráta listů:
                Příčiny jsou u jednotlivých druhů různorodé. U Ficus elastica je nejpravděpodobnější příčinou přelití. Dalšími možnými příčinami jsou: nízká zimní teplota, přehnojení a chladný průvan. U Ficus benjamina je opad listů způsoben nedostatkem světla nebo náhlá změna prostředí.
                Ztráta nejspodnějšího listu:
                U stromovitých fíkusů je příčinou přirozený proces stárnutí listu.
                Žloutnutí okrajů listů, některé spodní listy opadávají:
                Je to brzký příznak podvýživy nebo nějakých vážnějších problémů. Rostlinu proto během celého období růstu přihnojujte vhodnými hnojivy v doporučených dávkách.
                Zasychání a svinování listů:
                U převislých fíkusů bývá nejčastější příčinou silné sluneční záření, nízká vzdušná vlhkost či přesychání substrátu.

                Last edited by IvanaN; 29.03.2010, 00:03.
                IvanaN

                Comment


                • #23
                  Dracenapre Jituli. Aj ja ju mám -od r. 2007, rosím jemne skoro každý deň odstátou vodou jemným rozprašovačom. Ale aj polievam. Občas zhodí spodné lístky, ale to že je v norme. Tu v Ríme ju mám na chodbe, asi 2 metre od okna - juh. V lete to dosť páli, ale vždy prežila. Doma na Slovensku sme tiež mali, ale bola na zemi pod oknom - východ.strana- pri radiatore a dcéry raz moc poliali, raz vôbec, a teplo z radiatora jej nerobilo dobre, "umrela" chuderka.

                  toto som si stiahla z netu:
                  DRACAENA

                  Je to nenáročná rastlina, vhodná na pestovanie aj pre úplného laika. Umiestňujeme ju podľa veľkosti na dostatočne veľké miesto. Zalievame mierne, ale vždy tak, aby povrch zeminy trochu (aj v lete) preschol. V zime ešte menej. Počas vegetácie dvakrát do týždňa rosíme, pokiaľ však nie je rastlina vystavená slnku. Prihnojujeme hnojivom pre zelené rastliny, počas vegetácie 1 krát za dva týždne, v zime stačí 1 krát za mesiac. Ďalšia rastlina, s ktorou sa dá "čarovať". Výrazný efekt dosiahneme, keď vysadíme spolu viac rastlín rôznej veľkosti. Pri väčšom žltnutí alebo usýchaní spodných listov sa nemusíte zbytočne ľakať. Ide o celkom prirodzený jav: listy starnú a odumierajú. Pod nimi sa však už vytvára základ pevného kmeňa, ktorý je možné zrezať, a tým sa dracéna rozvetví, alebo, keď plánujete zosadiť viac rastlín, splietať...
                  Last edited by IvanaN; 05.04.2010, 00:11.
                  IvanaN

                  Comment


                  • #24
                    Aloe Vera

                    Dobrý den potřebovala bych poradit před měsícem jsem si koupila pokojovou rostlinu Aloe Vera byla v menším květináči docela tam byla napěchovaná ale nepřesazovala jsem jí zalívala jsem jí tak jednou za týden a jednou za 14 dní jsem jí hnojila hnojivem na pokojové kytky.Ted mi jeden výhonek uplně začal padat z květináče a uvolnuje se.Nevím jestli bych jí neměla přesadit aby měla dot místa.Jetli s tím někdo máte zkušenosti budu ráda za každou radu.Děkuji Jitka

                    Comment


                    • #25
                      Ahoj jitule,určitě jí přesaď.není dobré je nechávat v přepravních květináčích z prodejny.
                      Potřebuješ jen o 1-2 cm větší květináč,než je původní a dobrou zeminu na kaktusy a sukulenty.Jinak je taky dobrá hlína z krtinců nebo kompostu a smíchej napůl s pískem...musí být dobře propustná jinak ti budou zahnívat kořeny.Na dno dej nějakou propustnou drenáž z kamínků.střepů,hrubšího písku (v tom případě stačí dospodu dát kouek plátýnka,aby nepropadal odtokovou dírkou.).povrch by rovněž neměl zůstávat mokrý, tak dej napovrch rovněž trochu písku,drobné kamínky nebo něco propustného,aby neuhnívala rostlinka od krčku.Po přesazení alespoň 14 dní nehnojit a raději ani moc nezalévat.Jinak opravdu zalévat jen až oschne půda napovrchu,má strašně malou potřebu.Spíš jednou za týden až dva pořádně zalít a nechat zas úplně skoro vyschnout. Je to sukulent, který roste v nehostinných podmínkách a tak s vláhou a i s tak častým přihnojováním, raději opravdu šetři.
                      Pokud dáš teď čerstvou zeminu, je v ní živin na nějaký čas dost a nepotřebuješ ještě hnojit..tím můžeš sukulentům víc ublížit než pomoci.tak ať se ti daří!!!
                      Hančí

                      Comment


                      • #26
                        Nové květiny

                        Dobrý den potřebovala bych od vás poradit koupila jsem si tyhle dvě pokojové květiny a bohužel si mi nějak nedaří je pěstovat.Začínají se mi dělat hnědé skvrny na listech a na té palmičce také úplně nahoře a jakoby schnou přitom si myslím že zálivku mají dostatečnou cca 1 krát týdně.Ale bohužel nevím jestli potřebujou více vody nebo naopak méně.Nebo jestli by nepotřebovali přesadit.Nemáte někdo nějakou radu a názvy kytiček moc děkuji Jitule
                        Attached Files

                        Comment

                        Pracuji...
                        X