ADŽIKA Z LITVY-
ČESNEKO-RAJČATO-PAPRIKOVÁ HOŘČICE
5 kg rajčat
10 ks větších, hodně dužnatých paprik červených
(ale i jinobarevné, nejsou na škodu,s tenčí dužninou, použijeme více ks,
můžete přidat část feferonek nebo pálivých paprik,i kozí a beraní rohy jsem použila,
když se moc urodily,ale pak pozor s pepřem,ale je možno přidat i chili,nebo pro barvu i sladkou papriku,
pokud máte jen zelené papriky)
600 g česneku
(dala jsem 300 g čerstvýho, ze zahrádky a stačilo,ale originál má být víc,já trochu šetřila,tolik se neurodil)
1 bal.celého pepře
(opravdu v originále, je celý balíček ,možná nedávají ,tak ostré papriky?
Ale, já dala, jen asi půl,protože jsem použila i feferonky a pálivé papriky)
2 dcl oleje
sůl podle chuti
To je originál -
------------------------------------------------------------------------------------
Já k tomu přidala:
4 kostky Masoxu
asi 5 bobkových listů,
2 lžičky skořice,
1 velkou cuketu- namlít rovněž na strojku,(mixéru)tím mi to krásně ochutilo, zhoustlo a bylo toho víc.
V původním receptu,ale nic z tohoto není! Líbilo se mi,že zpracuji i přebytky cuket.
Myslím,že fantazii se tu meze nekladou a každý si to může ochutit a doplnit po svém.
Rajčata,papriky a česnek,každý druh zvlášť umeleme na masovém strojku,
(nebo v mixéru,ale ne úplně najemno mají trochu zůstat kousky),
nasypeme do něj i celý pepř,aby se trochu podrtil ,ale zůstaly kousky.
Kdo nechce kousky, přidá mletý pepř.
Dáme do hrnce vařit nejprve, namletá rajčata a vaříme 30 min.,
přidáme papriky, pepř (eventuelně cuketu,pokud ji použijete)
a vaříme dalších 30 min.(přitom jsem přidala povařit i Masox)
V této fázi po uvaření , se může propasírovat,pokud někdo nechce kousky a slupky z paprik a rajčat,
ale je to tak drobné,že to opravdu nevadí!!!.
Nakonec přidáme namletý česnek a už dál nevaříme!!!!!Ty kousky česneku jsou v tom vynikající.
Pokud je třeba přisolíme,přidáme olej promícháme a plníme do skleniček.
Obrátíme dnem vzhůru a pomalu přikryté dekou necháme vychladnout.To je originál.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Já zase pro jistotu,jak my to u nás většinou děláváme, nic nebalila do deky
a zavařila asi na 10 min.při 100°C.
Zkoušela jsem takto použít i nezralá zelená rajčata i zelené papriky,výsledná směs je pak spíš hnědá,přidám víc mleté papriky sladké,ale na chuti to neubere.Používám potom do gulášů,různých omáček na mletou a špagety,různě pod plátky masa,na kuřecí maso při pečení a určitě by to bylo dobré i na to vaše grilování,já nemám kde.
Dá se to, ale jíst i jako hořčice k masu jen tak.Před asi 5 lety, když jsme měli ještě zahradu a úrodu rajčat, zavařovala jsem takto postupně taky 50 kg rajčat a x ks cuket, měla jsem pak na rozdávání po známých a příbuzných a každý mě pak uháněl, kdy zas bude nová.
Je to výborná možnost jak zpracovat rajčata ,když se vám jich urodí tolik,jak píšete a vydrží až do dalšího roku,
pokud to nesníte.
Tak přeji hodně úspěchů :P a nebojte se experimentovat , hlavní je ta velká dávka česneku Hančí
Zdroj - Kamarád Renda a jeho příbuzní v Litvě
ČESNEKO-RAJČATO-PAPRIKOVÁ HOŘČICE
5 kg rajčat
10 ks větších, hodně dužnatých paprik červených
(ale i jinobarevné, nejsou na škodu,s tenčí dužninou, použijeme více ks,
můžete přidat část feferonek nebo pálivých paprik,i kozí a beraní rohy jsem použila,
když se moc urodily,ale pak pozor s pepřem,ale je možno přidat i chili,nebo pro barvu i sladkou papriku,
pokud máte jen zelené papriky)
600 g česneku
(dala jsem 300 g čerstvýho, ze zahrádky a stačilo,ale originál má být víc,já trochu šetřila,tolik se neurodil)
1 bal.celého pepře
(opravdu v originále, je celý balíček ,možná nedávají ,tak ostré papriky?
Ale, já dala, jen asi půl,protože jsem použila i feferonky a pálivé papriky)
2 dcl oleje
sůl podle chuti
To je originál -
------------------------------------------------------------------------------------
Já k tomu přidala:
4 kostky Masoxu
asi 5 bobkových listů,
2 lžičky skořice,
1 velkou cuketu- namlít rovněž na strojku,(mixéru)tím mi to krásně ochutilo, zhoustlo a bylo toho víc.
V původním receptu,ale nic z tohoto není! Líbilo se mi,že zpracuji i přebytky cuket.
Myslím,že fantazii se tu meze nekladou a každý si to může ochutit a doplnit po svém.
Rajčata,papriky a česnek,každý druh zvlášť umeleme na masovém strojku,
(nebo v mixéru,ale ne úplně najemno mají trochu zůstat kousky),
nasypeme do něj i celý pepř,aby se trochu podrtil ,ale zůstaly kousky.
Kdo nechce kousky, přidá mletý pepř.
Dáme do hrnce vařit nejprve, namletá rajčata a vaříme 30 min.,
přidáme papriky, pepř (eventuelně cuketu,pokud ji použijete)
a vaříme dalších 30 min.(přitom jsem přidala povařit i Masox)
V této fázi po uvaření , se může propasírovat,pokud někdo nechce kousky a slupky z paprik a rajčat,
ale je to tak drobné,že to opravdu nevadí!!!.
Nakonec přidáme namletý česnek a už dál nevaříme!!!!!Ty kousky česneku jsou v tom vynikající.
Pokud je třeba přisolíme,přidáme olej promícháme a plníme do skleniček.
Obrátíme dnem vzhůru a pomalu přikryté dekou necháme vychladnout.To je originál.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Já zase pro jistotu,jak my to u nás většinou děláváme, nic nebalila do deky
a zavařila asi na 10 min.při 100°C.
Zkoušela jsem takto použít i nezralá zelená rajčata i zelené papriky,výsledná směs je pak spíš hnědá,přidám víc mleté papriky sladké,ale na chuti to neubere.Používám potom do gulášů,různých omáček na mletou a špagety,různě pod plátky masa,na kuřecí maso při pečení a určitě by to bylo dobré i na to vaše grilování,já nemám kde.
Dá se to, ale jíst i jako hořčice k masu jen tak.Před asi 5 lety, když jsme měli ještě zahradu a úrodu rajčat, zavařovala jsem takto postupně taky 50 kg rajčat a x ks cuket, měla jsem pak na rozdávání po známých a příbuzných a každý mě pak uháněl, kdy zas bude nová.
Je to výborná možnost jak zpracovat rajčata ,když se vám jich urodí tolik,jak píšete a vydrží až do dalšího roku,
pokud to nesníte.
Tak přeji hodně úspěchů :P a nebojte se experimentovat , hlavní je ta velká dávka česneku Hančí
Zdroj - Kamarád Renda a jeho příbuzní v Litvě