Oznámení

Collapse
No announcement yet.

ADŽIKA Z LITVY-ČESN.RAJČ.PAPR.HOŘČICE

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • ADŽIKA Z LITVY-ČESN.RAJČ.PAPR.HOŘČICE

    ADŽIKA Z LITVY-
    ČESNEKO-RAJČATO-PAPRIKOVÁ HOŘČICE

    5 kg rajčat

    10 ks větších, hodně dužnatých paprik červených

    (ale i jinobarevné, nejsou na škodu,s tenčí dužninou, použijeme více ks,
    můžete přidat část feferonek nebo pálivých paprik,i kozí a beraní rohy jsem použila,
    když se moc urodily,ale pak pozor s pepřem,ale je možno přidat i chili,nebo pro barvu i sladkou papriku,
    pokud máte jen zelené papriky)

    600 g česneku
    (dala jsem 300 g čerstvýho, ze zahrádky a stačilo,ale originál má být víc,já trochu šetřila,tolik se neurodil)

    1 bal.celého pepře
    (opravdu v originále, je celý balíček ,možná nedávají ,tak ostré papriky?
    Ale, já dala, jen asi půl,protože jsem použila i feferonky a pálivé papriky)

    2 dcl oleje

    sůl podle chuti
    To je originál -
    ------------------------------------------------------------------------------------
    Já k tomu přidala:

    4 kostky Masoxu
    asi 5 bobkových listů,
    2 lžičky skořice,
    1 velkou cuketu- namlít rovněž na strojku,(mixéru)tím mi to krásně ochutilo, zhoustlo a bylo toho víc.
    V původním receptu,ale nic z tohoto není! Líbilo se mi,že zpracuji i přebytky cuket.

    Myslím,že fantazii se tu meze nekladou a každý si to může ochutit a doplnit po svém.

    Rajčata,papriky a česnek,každý druh zvlášť umeleme na masovém strojku,
    (nebo v mixéru,ale ne úplně najemno mají trochu zůstat kousky),
    nasypeme do něj i celý pepř,aby se trochu podrtil ,ale zůstaly kousky.
    Kdo nechce kousky, přidá mletý pepř.

    Dáme do hrnce vařit nejprve, namletá rajčata a vaříme 30 min.,
    přidáme papriky, pepř (eventuelně cuketu,pokud ji použijete)
    a vaříme dalších 30 min.(přitom jsem přidala povařit i Masox)
    V této fázi po uvaření , se může propasírovat,pokud někdo nechce kousky a slupky z paprik a rajčat,
    ale je to tak drobné,že to opravdu nevadí!!!.
    Nakonec přidáme namletý česnek a už dál nevaříme!!!!!Ty kousky česneku jsou v tom vynikající.
    Pokud je třeba přisolíme,přidáme olej promícháme a plníme do skleniček.
    Obrátíme dnem vzhůru a pomalu přikryté dekou necháme vychladnout.To je originál.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Já zase pro jistotu,jak my to u nás většinou děláváme, nic nebalila do deky
    a zavařila asi na 10 min.při 100°C.

    Zkoušela jsem takto použít i nezralá zelená rajčata i zelené papriky,výsledná směs je pak spíš hnědá,přidám víc mleté papriky sladké,ale na chuti to neubere.Používám potom do gulášů,různých omáček na mletou a špagety,různě pod plátky masa,na kuřecí maso při pečení a určitě by to bylo dobré i na to vaše grilování,já nemám kde.
    Dá se to, ale jíst i jako hořčice k masu jen tak.Před asi 5 lety, když jsme měli ještě zahradu a úrodu rajčat, zavařovala jsem takto postupně taky 50 kg rajčat a x ks cuket, měla jsem pak na rozdávání po známých a příbuzných a každý mě pak uháněl, kdy zas bude nová.
    Je to výborná možnost jak zpracovat rajčata ,když se vám jich urodí tolik,jak píšete a vydrží až do dalšího roku,
    pokud to nesníte.

    Tak přeji hodně úspěchů :P a nebojte se experimentovat , hlavní je ta velká dávka česneku Hančí
    Zdroj - Kamarád Renda a jeho příbuzní v Litvě
    Last edited by Hančí; 28.09.2009, 03:44.
    Hančí
Pracuji...
X