Oznámení

Collapse
No announcement yet.

vyzivny zitny chleb

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • vyzivny zitny chleb

    chlebovy kvasek:2hrsti zitne mouky zamicham stakovym mnozstvi vody a by vznikla kase.prikryju uterkou nebo ubrouskem, a postavim 2 dny teple misto.kvasek ma byt zpeneny plny bublinek kdyz to voni jako zitny cerstvy chleb.kdyz voni jako ocet neni pouziti.kdyz se nam nepodari udrzet stalou teplotu 30-35.


    1/2 az 3/4 vlazne vody,750g zitneho srotu,250g psenicne mouky,2 pl soli,alobal na plech.


    zitny srot koupim v prodejne biopotravin chlebovy kvasek v misce dobre promicham 3/8 vlazne vody.zitny srot s psenicnou mouku nasypu do misy.doprostred. vyhloubim dulek a naliju chlebovy kvase.postupne s kvaskem promicham poloviny mouky az ziskame tejute testo misu prykryjeme a nechame kynout. na teplem miste kynout nejlepe pres noc.druhy den pridam zbytek vlazne vody a sul. a dam s moukou kolem kvasku testo delame dokud se nezacnou delat bubliny z .z testa vytvaruju bochnik, vlozim do dobre nahrate a moukou poprasim.misy prikryju cistou uterkou necham na teplem miste kynout.3hod.plech vylozim alobalem pomoucnyma rukama vytvaruju z kynuteho testa kulaty neprilis vysoky bochnik.polozim na plech zas necham 2 hod. kynout v teple.behem kynuti bochnik 3-4 krat potru vodou vlaznou aby se na nem netvorili trhliny. troubu predehreju 250c.bochnik na povrchu vykynuteho bochniku udelam nekolik za rezu ve tvaru kosoctverce a bochnik pecu 50-60min.na spodni pricce trouby asi po 30min. snizim teplotu na 200c na zacatku peceni postavim na dno trouby misku s vodou.po 60min. troubu vypnu bochnik vyndam potru studenou vodou jeste dam na nekolik min. do teple trouby oschnout.
Pracuji...
X