Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Vánočka

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Vánočka

1/4 l mléka
    1 kostka droždí
    3 žloutky
    11 dkg másla /nebo 8 dkg másla a 3 dkg sádla/
    11 dkg cukru krupice
    1 vanilkový cukr
    trocha citr.kůry
    600 g pol. mouky /může být z toho i cca 200 hl.mouky/
    sůl asi 1/2 čajové lžičky
    hrozinky,mandle
    Postup:
    Do vlažného mléka dát droždí,trošinku cukru a nechat vykynout kvásek, přidat lehce rozpuštěný tuk,žloutky a všechny ostatní ingredience a vypracovat pěkně vláčné těsto, které se nelepí. Posypat mírně hl. moukou a nechat vykynout. Jakmile nakyne,vysypu na vál,přidám hrozinky,nejlépe naložené v rumu a nasekané na větší kousky mandle a vše zapracuji do těsta. Z tohoto množství si nadělám bochánky, já peču vánočku 4,3,2, takže ty čtyři asi tak po 190 dkg,ty tři tak 150g, no a ty dvě rozdělím cca po 90 g. Já ze čtyř copanů umím uplést,nic to není,můžu dát někam např. do pokecu postup jak to dělám, takže upletu základ, šupnu ho na plech s pečícím papírem, pěkně uprostřed rukou udělám menší prohlubeň,potřu bílkem, upletu klasický copan ze tří válečků,šupnu na základ,opět udělám uprostřed prohlubeň a potřu bílkem no a na závěr smotám ty poslední dva válečky,tak jak to vidíte na videu od Ivanky. Pěkně připíchnu jednotlivé vrstvy špejlema , nechám chvíli vykynout a před vložením do trouby potřu vejcem a posypu mandlema. Peču ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 170st.C asi tak 40 min., nedá se to přesně určit, musíte píchnout špejlí a to poznáte,zda už se těsto nelepí. No a je to. Vánočka je vynikající a věřím, že se Vám všem povede.
    Poznámka: Protože mám domácí pekárnu,tak těsto vymíchávám a nechám nakynout v ní a je to úžasné a hlavně, ruka nebolí. No a to pletení je už radost.
    Tak kuchařinky hodně zdaru Vám přeje Věrka
    Ahojky VŠEM
    Věrka
Pracuji...
X