Těsto: 500 g hladké mouky,vanilkový cukr,1 lžička kakaa,180g moučkového cukru,100 g tuku /např.Hera/,2 vejce,
3 polévkové lžíce medu, 3 pol.lžíce rumu,1/2 lžičky perníkové koření a 1 kypřící prášek do perníku
Náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 2 vejce a rum dle chuti / asi 3-4 lžíce/
Na náplň vše smícháme dohromady.
Zvlášť si rozšleháme 1 vejce na potření šátečků před pečením.
Postup: Tuk,cukr a med dáme mírně rozehřát,aby se tuk rozpustil a hmota byla jen vlažná.Smícháme s moukou,
práškem,kořením,vejci a kakaem,přidáme rum a vypracujeme těsto.Dáme ho odpočinout alespoň na hodinu,
ale raději déle.Potom po částech vyválíme na tloušťku asi 3-4 mm a rádýlkem nakrájíme čtverce o straně
5-6 cm.Doprostřed dáme lžičku náplně a rohy složíme do středu / krásně tam drží,protože náplň je lepkavá/.
Potřeme vajíčkem a doprostřed dáme půlku mandle .Pečeme na 180°C asi kolem 15 minut.Hned po upečení
jsou měkké,později ztvrdnou.Potřebují prý nechat rozležet asi 3-4 týdny.V papírové krabici prý změknou brzy.
Dle mé zkušenosti se ale daly jíst pořád a nijak moc tvrdé nebyly.Z této dávky je jich asi 50 kusů. A jsou
vynikající.Jak by chutnaly skutečně rozleželé se asi hned tak nedozvím, protože je vždy daleko dřív zbaštíme,
nebo rozdáme.
Doporučuju vyzkoušet a přeju dobrou chuť :P Daniela H.
3 polévkové lžíce medu, 3 pol.lžíce rumu,1/2 lžičky perníkové koření a 1 kypřící prášek do perníku
Náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru, 2 vejce a rum dle chuti / asi 3-4 lžíce/
Na náplň vše smícháme dohromady.
Zvlášť si rozšleháme 1 vejce na potření šátečků před pečením.
Postup: Tuk,cukr a med dáme mírně rozehřát,aby se tuk rozpustil a hmota byla jen vlažná.Smícháme s moukou,
práškem,kořením,vejci a kakaem,přidáme rum a vypracujeme těsto.Dáme ho odpočinout alespoň na hodinu,
ale raději déle.Potom po částech vyválíme na tloušťku asi 3-4 mm a rádýlkem nakrájíme čtverce o straně
5-6 cm.Doprostřed dáme lžičku náplně a rohy složíme do středu / krásně tam drží,protože náplň je lepkavá/.
Potřeme vajíčkem a doprostřed dáme půlku mandle .Pečeme na 180°C asi kolem 15 minut.Hned po upečení
jsou měkké,později ztvrdnou.Potřebují prý nechat rozležet asi 3-4 týdny.V papírové krabici prý změknou brzy.
Dle mé zkušenosti se ale daly jíst pořád a nijak moc tvrdé nebyly.Z této dávky je jich asi 50 kusů. A jsou
vynikající.Jak by chutnaly skutečně rozleželé se asi hned tak nedozvím, protože je vždy daleko dřív zbaštíme,
nebo rozdáme.
Doporučuju vyzkoušet a přeju dobrou chuť :P Daniela H.