275 ml mléka
50 g margarínu na pečení (nechat rozpustit)
50 g sádla (nechat rozpustit)
3 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička soli
400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
droždí
pomerančová kůra
trochu rumu, možno i rumové aroma
hrozinky, oříšky, kandované ovoce, brusinky...
1 vejce na pomašlování mazance
Já jsem těsto nechala udělat v domácí pekárně. Pak i upéct, nastavila jsem program kyprý, hmotnost 1 kg, světlou kůrku. Určitě ale půjde upéct i v troubě, jen nevím, jestli by souhlasilo množství mouky, ale tu lze podle potřeby přisypat, ale mně nepřipadalo nějak řídké. Těsto je bez vajec, mazanec je i druhý den nadýchaný a lehounký jako peříčko! Ještě dodávám, že je před upečením možné mazanec pomašlovat rozšlehaným vejcem, dělám to asi tak před posledním kynutím. Původní recept byl ze stránky dama.cz z receptů pro domácí pekárny, já jsem ho ale trochu upravila.
50 g margarínu na pečení (nechat rozpustit)
50 g sádla (nechat rozpustit)
3 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička soli
400 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
droždí
pomerančová kůra
trochu rumu, možno i rumové aroma
hrozinky, oříšky, kandované ovoce, brusinky...
1 vejce na pomašlování mazance
Já jsem těsto nechala udělat v domácí pekárně. Pak i upéct, nastavila jsem program kyprý, hmotnost 1 kg, světlou kůrku. Určitě ale půjde upéct i v troubě, jen nevím, jestli by souhlasilo množství mouky, ale tu lze podle potřeby přisypat, ale mně nepřipadalo nějak řídké. Těsto je bez vajec, mazanec je i druhý den nadýchaný a lehounký jako peříčko! Ještě dodávám, že je před upečením možné mazanec pomašlovat rozšlehaným vejcem, dělám to asi tak před posledním kynutím. Původní recept byl ze stránky dama.cz z receptů pro domácí pekárny, já jsem ho ale trochu upravila.