Když se na podzim sklízela řepa a bylo jí víc, dělávala moje babička toto:
Řepu očistila, oloupala a nakrájela na větší kousky. Dala do kastrolu a podlila trochou vody. Potom řepu dusila doměkka. Prochladlou řepu nastrouhala, namačkala do sklenic, zalila zbylým nálevem z dušení a sterilovala 15 min. při 85 st.
Potom, když dělala řepánky, udělala tuto nádivku:
Vyklopila řepu ze skleničky, přidala mletý mák, skořici,mletý hřebíček, badyán, strouhanou citronovou kůru a trochu medu.
Udělá se normální kynuté těsto na buchty, dá se tata náplň. Po upečení se řepánky potřou máslem.
A když neměla řepu, nastrouhala mrkev a dala všechny výše uvedené ingredience. Potom to byly mrkvánky. Ach to byla dobrota. Babička dělala buchty velikosti cihly.
Řepu očistila, oloupala a nakrájela na větší kousky. Dala do kastrolu a podlila trochou vody. Potom řepu dusila doměkka. Prochladlou řepu nastrouhala, namačkala do sklenic, zalila zbylým nálevem z dušení a sterilovala 15 min. při 85 st.
Potom, když dělala řepánky, udělala tuto nádivku:
Vyklopila řepu ze skleničky, přidala mletý mák, skořici,mletý hřebíček, badyán, strouhanou citronovou kůru a trochu medu.
Udělá se normální kynuté těsto na buchty, dá se tata náplň. Po upečení se řepánky potřou máslem.
A když neměla řepu, nastrouhala mrkev a dala všechny výše uvedené ingredience. Potom to byly mrkvánky. Ach to byla dobrota. Babička dělala buchty velikosti cihly.