Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Půďáky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Půďáky

    Rohozenský půďák - Na poutě a svatby se už od nepaměti dělají v Rohozné koláče, kterým se říká Rohozenské půďáky a tady je recept na 12 koláčů. Potřebujeme 1 kg polohrubé mouky, 25 dkg cukru, 25 dkg másla, 6 dkg kvasnic, 1lžíci sádla, 1 vejce + 5 žloutků, 1 kávovou lžičku soli, citrónovou kůru, muškátový oříšek, vanilku, rum, mléko nebo šlehačku. Těsto řádně rozpracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvoříme bochánky o váze přibližně 20 dkg, které rozválíme do čtverců silné asi 1 cm. Na ně rozetřeme náplň (makovou, tvarohovou nebo povidlovou ze sušených hrušek). Náplň roztíráme do čtverce tak, aby rohy těsta zůstaly prázdné. Složíme jako skládaný koláč tzn. protiúhlé rohy spojíme uprostřed koláče. Těsto musíme v prostředku hodně přimáčknout, aby se koláče neotevřely. Dáme na sádlem vymaštěný plech (2 kusy), koláče by se neměly dotýkat, potřeme rozšlehaným vajíčkem, necháme ještě vykynout a dáme péci. Upečené potřeme máslem + rum a prostředek posypeme strouhaným perníkem. A jak připravíme náplně? Do tvarohové dáme tvaroh, máslo,cukr, žloutky nebo celá vejce, vanilka a hrozinky. Na makovou potřebujeme umletý mák, perník, skořici, cukr, vanilku, citrónovou kůra, máslo a rum. Zajímavá je i náplň hrušková - pomleté uvařené sušené hrušky nebo hrušková povidla dochutíme skořicí, badyánem, hřebíčkem, vanilkou, cukrem a máslem. A teď už stačí popřát jen dobrou chuť!
    Attached Files
    Last edited by Jindra; 30.11.2009, 12:44.

Pracuji...
X