tady vám posílám recept na tiramisu :
Tiramisu
Suroviny :
piškotový plát : 1 ks
cukrářské piškoty : 0,40
kávový rozvar : 500 ml
cukr krupice na oslazení kávy : asi 4 - 5 lžic
amareto na potření plátu
Nápln :
želatina : 0,024
voda : trochu
mascarpone : 0,50
vanilková jogurt : 0,40
vanilkový cukr : 0,104
amareto : 1 dl
cukr moučka : 0,20
smetana ke šlehání : 6 dcl
Postup na nápln :
Všechny suroviny si smícháme kromě želatiny , vody a šlehačky . Jinak ostatní suroviny si dokladně promícháme a ročně prošleháme . Uvaříme si želatinu : do kastrolku si dáme želatinu kterou zalijeme trochou vody jen tak , aby byla ponořená , ale aby vám v tom neplavala ( prostě tak od oka cmrndnout ) . Želatinu si necháme trochu vystytdnout , ale pozor , protože je vysoký obsah želatiny a malý obsah vody tak rychle chladne a rychle tuhne tak na to dát pozor . Až zamícháme želatinu tak opatrně zlehka zamíchat ušlehanou šlehačku kterou vůbec nesladíme .
Postup na celý výrobek :
upečený a vystydnutý piškotový plát potřeme amaretem ( pokud nemáme amareto tak potřeme kávovým rozvarem do kterého sme podle chuti dali rumové a mandlové aroma ) , navrstvíme první část krému ( krém sme si rozdělili na tři části ) , rovnoměrně rozetřeme a naskládáme piškotzy které sme máčeli v rozvaru kávy a amareta ( nemáčíme moc , protože bysme měli piškoty moc rozmočené a výrobek by se nám moc rozmočil a rozčvachtal , ale ani málo protože bysme měli výrobek moc suchý , tvrdý a ne zase tak dobrý ) , dáme další vrstvu krému , potom vrstvu piškotů a potom zase vrstvu krému . Vršek výrobku urovnáme , dáme do lednice , aby nám vršek trochu zavadl ( abysme ho mohli posypat kakaem a nezvhlo nám ) a zatuhl . Po zavadnutí a zatuhnutí krájíme na dílky a ty potom jednotlivě posypeme kakaem ( třeba přes nějakou šablonku kde může být napsáno slovo : Tiramisu a nebo nějaké jméno a nebo něco ) a nebo můžeme moučník posypat celý ( bud zase nějaký ornament , věnování a nebo prostě jen tak ) Po důkladném zatuhnutí krájíme a konzumujeme .
Tipy , rady a vychytávky :
1 . místo amareta můžeme použít rumové a sladko mandlové aroma
2 . pokud neseženeme vanilkový jogurt použijeme bílí a ochutíme ho
vanilkovým cukrem
3 . piškotový plát by měl mít velikost klasického plechu ( takový
jak uvádí paní Ivana u svých dobrých receptů )
4 . piškoty si můžete upéct podle receptů které zde má paní Ivana
( italské piškoty savoiardy ) a nebo podle mého receptu který
sem vložil pod recept paní Ivany a nebo si normálně kupte kulaté
dětské piškoty , ale těch si kupte víc než je uvedeno váhově
v receptu protože sou menší a tak jich bude potřeba víc
5 . u tohoto receptu není psán poměr želatiny a vody a tak se dává
od oka trocha ( jen tak , aby byla ponořená )
6 . amareto do krému nemusíte dávat pokud ho nemáte ničemu to
neublíží stačí kápnout trochu sladkomandlového aroma a trochu
rumového aroma
7 . piškotový plát si upečte podle svého receptu
8 . poměr vody a kávy do kávového rozvaru nepíšu záměrně , protože
každý má jinou chut a tak si každý musí udělat poměr podle sebe
ale pamatujte , že musí být silný , ale ne zase moc
Je to opravdu dobrý recept ( z cukrářské výrobny ) vypadá složitě , ale je to jednodušší než to na první pohled vypadá . Výsledek opravdu stojí za to .
ještě sem zapoměl říct že za každou surovinou mělo být psané ( kg ) takže je to v kilech takže si to musíte bohužel převé=st na gramy a nebo deka .
Tiramisu
Suroviny :
piškotový plát : 1 ks
cukrářské piškoty : 0,40
kávový rozvar : 500 ml
cukr krupice na oslazení kávy : asi 4 - 5 lžic
amareto na potření plátu
Nápln :
želatina : 0,024
voda : trochu
mascarpone : 0,50
vanilková jogurt : 0,40
vanilkový cukr : 0,104
amareto : 1 dl
cukr moučka : 0,20
smetana ke šlehání : 6 dcl
Postup na nápln :
Všechny suroviny si smícháme kromě želatiny , vody a šlehačky . Jinak ostatní suroviny si dokladně promícháme a ročně prošleháme . Uvaříme si želatinu : do kastrolku si dáme želatinu kterou zalijeme trochou vody jen tak , aby byla ponořená , ale aby vám v tom neplavala ( prostě tak od oka cmrndnout ) . Želatinu si necháme trochu vystytdnout , ale pozor , protože je vysoký obsah želatiny a malý obsah vody tak rychle chladne a rychle tuhne tak na to dát pozor . Až zamícháme želatinu tak opatrně zlehka zamíchat ušlehanou šlehačku kterou vůbec nesladíme .
Postup na celý výrobek :
upečený a vystydnutý piškotový plát potřeme amaretem ( pokud nemáme amareto tak potřeme kávovým rozvarem do kterého sme podle chuti dali rumové a mandlové aroma ) , navrstvíme první část krému ( krém sme si rozdělili na tři části ) , rovnoměrně rozetřeme a naskládáme piškotzy které sme máčeli v rozvaru kávy a amareta ( nemáčíme moc , protože bysme měli piškoty moc rozmočené a výrobek by se nám moc rozmočil a rozčvachtal , ale ani málo protože bysme měli výrobek moc suchý , tvrdý a ne zase tak dobrý ) , dáme další vrstvu krému , potom vrstvu piškotů a potom zase vrstvu krému . Vršek výrobku urovnáme , dáme do lednice , aby nám vršek trochu zavadl ( abysme ho mohli posypat kakaem a nezvhlo nám ) a zatuhl . Po zavadnutí a zatuhnutí krájíme na dílky a ty potom jednotlivě posypeme kakaem ( třeba přes nějakou šablonku kde může být napsáno slovo : Tiramisu a nebo nějaké jméno a nebo něco ) a nebo můžeme moučník posypat celý ( bud zase nějaký ornament , věnování a nebo prostě jen tak ) Po důkladném zatuhnutí krájíme a konzumujeme .
Tipy , rady a vychytávky :
1 . místo amareta můžeme použít rumové a sladko mandlové aroma
2 . pokud neseženeme vanilkový jogurt použijeme bílí a ochutíme ho
vanilkovým cukrem
3 . piškotový plát by měl mít velikost klasického plechu ( takový
jak uvádí paní Ivana u svých dobrých receptů )
4 . piškoty si můžete upéct podle receptů které zde má paní Ivana
( italské piškoty savoiardy ) a nebo podle mého receptu který
sem vložil pod recept paní Ivany a nebo si normálně kupte kulaté
dětské piškoty , ale těch si kupte víc než je uvedeno váhově
v receptu protože sou menší a tak jich bude potřeba víc
5 . u tohoto receptu není psán poměr želatiny a vody a tak se dává
od oka trocha ( jen tak , aby byla ponořená )
6 . amareto do krému nemusíte dávat pokud ho nemáte ničemu to
neublíží stačí kápnout trochu sladkomandlového aroma a trochu
rumového aroma
7 . piškotový plát si upečte podle svého receptu
8 . poměr vody a kávy do kávového rozvaru nepíšu záměrně , protože
každý má jinou chut a tak si každý musí udělat poměr podle sebe
ale pamatujte , že musí být silný , ale ne zase moc
Je to opravdu dobrý recept ( z cukrářské výrobny ) vypadá složitě , ale je to jednodušší než to na první pohled vypadá . Výsledek opravdu stojí za to .
ještě sem zapoměl říct že za každou surovinou mělo být psané ( kg ) takže je to v kilech takže si to musíte bohužel převé=st na gramy a nebo deka .