Čokoládový nepečený dort s meruňkami
z "Kuchařky pro dceru ", červeně vpisuji své postřehy
Potřebujeme: 360 gr dětských piškotů ( raději používám cukrářské dlouhé piškoty)
400 ml mléka
4 lžíce kakaa holandského typu ( dávám více jinak byl málo čokoládový)
150 gr másla
1 velká sklenice meruňkového kompotu
Na potření :
250 ml kysané smetany
1 lžíce moučkového cukru (zdobila jsem normální šlehačkou až po ztuhnutí dortu)
Postup:
1. Meruňky nechte okapat a šťávu zachyťte.
2. Do malého kastrůlku dejte ohřát mléko s máslem tak, aby se máslo rozpustilo. Přidejte kakao a cukr a všechno rozmíchejte dohladka. Piškoty nasypte do velké mísy, přelijte je teplou (spíše vlažnou,aby se piškoty nerozvařily) kakaovou směsí a vše chvíli společně míchejte až se kakaová hmota téměř všechna rovnoměrně vstřebá do piškotů. (Nelekněte se , cukrářské piškoty se skoro rozpadnou a nezůstanou vcelku, ale o to více bude "těsto" hladké i když na řezu už piškoty neudělají takovou strukturu).
3. Menší rozevírací dortovou formu ( o průměru kolem 24 cm) vyložte potravinářskou fólií. (Jde to i do skleněné mísy a jiné nádoby,díky fólii není problém s vyklopením). Polovinu kakaových piškotů rozložte na dno a lžící zlehka upěchujte. Okapané meruňky rozložte na vrstvu piškotů a navršte na ně zbývající piškoty. Opět upěchujte a zarovnejte.
4. Smetanu rozmíchejte s cukrem a 2 lžícemi šťávy z kompotu. Touto polevou přelijte dort a vše nechte do druhého dne chladit v lednici. (Zdobila jsem normální šlehačkou po ztuhnutí dortu). K úplnému ztuhnutí potřebuje dort alespoň 12 hodin. ( Méně času nejde, rozpadal by se. Bez zákysky a šlehačky může být v lednici i dva dny). Nakonec odstraňte boční stěny formy a fólii.
Zůstane krásně vláčný.
Dobrou chuť.ZDENY
z "Kuchařky pro dceru ", červeně vpisuji své postřehy
Potřebujeme: 360 gr dětských piškotů ( raději používám cukrářské dlouhé piškoty)
400 ml mléka
4 lžíce kakaa holandského typu ( dávám více jinak byl málo čokoládový)
150 gr másla
1 velká sklenice meruňkového kompotu
Na potření :
250 ml kysané smetany
1 lžíce moučkového cukru (zdobila jsem normální šlehačkou až po ztuhnutí dortu)
Postup:
1. Meruňky nechte okapat a šťávu zachyťte.
2. Do malého kastrůlku dejte ohřát mléko s máslem tak, aby se máslo rozpustilo. Přidejte kakao a cukr a všechno rozmíchejte dohladka. Piškoty nasypte do velké mísy, přelijte je teplou (spíše vlažnou,aby se piškoty nerozvařily) kakaovou směsí a vše chvíli společně míchejte až se kakaová hmota téměř všechna rovnoměrně vstřebá do piškotů. (Nelekněte se , cukrářské piškoty se skoro rozpadnou a nezůstanou vcelku, ale o to více bude "těsto" hladké i když na řezu už piškoty neudělají takovou strukturu).
3. Menší rozevírací dortovou formu ( o průměru kolem 24 cm) vyložte potravinářskou fólií. (Jde to i do skleněné mísy a jiné nádoby,díky fólii není problém s vyklopením). Polovinu kakaových piškotů rozložte na dno a lžící zlehka upěchujte. Okapané meruňky rozložte na vrstvu piškotů a navršte na ně zbývající piškoty. Opět upěchujte a zarovnejte.
4. Smetanu rozmíchejte s cukrem a 2 lžícemi šťávy z kompotu. Touto polevou přelijte dort a vše nechte do druhého dne chladit v lednici. (Zdobila jsem normální šlehačkou po ztuhnutí dortu). K úplnému ztuhnutí potřebuje dort alespoň 12 hodin. ( Méně času nejde, rozpadal by se. Bez zákysky a šlehačky může být v lednici i dva dny). Nakonec odstraňte boční stěny formy a fólii.
Zůstane krásně vláčný.
Dobrou chuť.ZDENY