DOMÁCÍ JÁTROVO - BŮČKOVÁ paštika s mandlemi
Potřebujeme: 1 kgvepř. bůčku, najemno pomletého
750 gr. kachních nebo jiných drůbežích jater, 2/3 pomlet a zbývající část si nakrájet na větší plátky
brandy
plátky oloupaných mandlí
anglická slanina na plátky
sůl, pepř, muškátový oříšek
brusinky
Postup: Paštikovou formu nebo třeba srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem a poklademe plátky anglické slaniny, tak aby přečnívaly z formy. Na anglickou slaninu dáme polovinu pomleté , okořeněné a smíchané směsi bůčku a jater a pokropíme brandy. Posypeme plátky mandlí a na ně položíme nakrájené kousky jater. Doplníme zbývající pomletou směsí bůčku a jater, znovu pokropíme brandy a přiklopíme přečnívajícími plátky slaniny. Vršek formy zakryjeme alobalem. Dělala jsem tentokrát paštiku bez anglické slaniny, protože jsem slaninu už měla v druhém předkrmu a byla i tak chutná. Do plechu s vyšším okrajem dáme horkou vodu, tak aby sahala cca do poloviny paštikové formy a na 180°C pečeme cca 2 hodiny nebo méně, pokud budete paštiku dělat z menšího množství masa. Z formy vyklopíme až vychladlou paštiku. K chuti paštiky dobře ladí brusinková omáčka. Podáváme s čerstvým pečivem.
Dobrou chuť
Potřebujeme: 1 kgvepř. bůčku, najemno pomletého
750 gr. kachních nebo jiných drůbežích jater, 2/3 pomlet a zbývající část si nakrájet na větší plátky
brandy
plátky oloupaných mandlí
anglická slanina na plátky
sůl, pepř, muškátový oříšek
brusinky
Postup: Paštikovou formu nebo třeba srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem a poklademe plátky anglické slaniny, tak aby přečnívaly z formy. Na anglickou slaninu dáme polovinu pomleté , okořeněné a smíchané směsi bůčku a jater a pokropíme brandy. Posypeme plátky mandlí a na ně položíme nakrájené kousky jater. Doplníme zbývající pomletou směsí bůčku a jater, znovu pokropíme brandy a přiklopíme přečnívajícími plátky slaniny. Vršek formy zakryjeme alobalem. Dělala jsem tentokrát paštiku bez anglické slaniny, protože jsem slaninu už měla v druhém předkrmu a byla i tak chutná. Do plechu s vyšším okrajem dáme horkou vodu, tak aby sahala cca do poloviny paštikové formy a na 180°C pečeme cca 2 hodiny nebo méně, pokud budete paštiku dělat z menšího množství masa. Z formy vyklopíme až vychladlou paštiku. K chuti paštiky dobře ladí brusinková omáčka. Podáváme s čerstvým pečivem.
Dobrou chuť