recept ze stránek Pštrosí farmy v Doubravici nad Svitavou s mými drobnými úpravami - viz text tučně
Počet porcí (kusů): 4
Potřebujeme:
4 pštrosí steaky z filetu po 200g,
2pl oleje nebo sádla, sůl
2pl nastrouhaného zázvoru,
4 rozmačkané stroužky česneku,
1pl sojové omáčky
1pl sherry,
1 kl cukru,
2 dcl pštrosího nebo kuřecího vývaru,
4 ks jarní cibulky i s natí
Postup:
Z česneku, zázvoru, cukru, sherry, sojové omáčky smícháme v širší misce marinádu, do které naložíme nejlépe na 24 h steaky. V původním receptu je marinovat osolené steaky, ale já je do marinády nesolím, aby sůl maso nevysušila. Po vyjmutí z marinády steaky oklepeme, osolíme, pokud jsme je nesolili do marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi na trošce tuku cca 5 minut z každé strany pokud je chceme mít středně propečené -to každý podle chuti, subjektivně považuji pštrosí maso za drůbeží, byť je specifické chuti, takže steaky propékám úplně. Pak steaky vyjmeme a dáme na teplé místo, do výpeku přidáme zbylou marinádu, vývar a krátce varem zredukujeme, až nám vznikne jemná hustá šťáva. Osobně pro zhoustnutí a zjemnění marinády přidávám na závěr 1 PL lžící studeného másla. Pokud by ve šťávě zůstaly hrubší kousky z marinády, můžeme ji přecedit. Je to lepší , neboť jinak zůstávají viditelné nudličky zázvoru. Steaky podáváme přelité šťávou z marinády s opečenou jarní cibulkou vcelku a s rozpečenou bagetou. Dnes jsem měla steaky bez cibulky a příloha byla bramborová kaše, jinak každý podle své chuti.
PS: Tato marináda je použitelná a velmi dobrá i ke steakům z jiných druhů masa.
Dobrou chuť.