inspirace podle časopisu Apetit
Jen se třemi ingrediencemi sůl, pepř, citron získáme moc dobrou a šťavnatou chuť drůbežího masa.
Potřebujeme: kuře nebo krůtu v dobré jakosti, je to pro takto jednoduchý recept
důležité, takže nejlépe bio, a nebo alespoň kuře kukuřičné nebo selské.
mořská sůl
bílý pepř
2 biocitrony nebo více podle velikosti drůbeže
Postup: Troubu předehřejeme na 200°C. Krůtu (nebo kuře omyjeme) a odkrojíme volně visící kůži. Necháme okapat a pak krůtu (nebo kuře) uvnitř i zvenčí důkladně vysušíme papírovými utěrkami.
Řádně osolíme a přiměřeně opepříme - sůl a pepř silně vetřeme i do břišní dutiny. Citrony tlakem poválíme po stole, aby se v nich uvolnila šťáva. Citrony hustě propícháme párátkem nebo vidličkou, aby v nich bylo nejméně 20 dírek. Oba citrony vložíme do krůty(nebo kuřete) a otvor sešijeme nití nebo párátky. Uzavřít dobře, ale ne úplně vzduchotěsně, aby krůta (nebo kuře) při pečení nepraskla. Kuchyňským provázkem svážeme krůtě (nebo kuřeti) nohy.
Položíme krůtu (nebo kuře) prsíčky dolů a vložíme do předehřáte trouby. Není třeba podlévat. Po 30 minutách opatrně obraťte, pozor aby se neprotrhla kůže a pečte dál. Dávám při pečení pod drůbež pečící papír, pak se Vám kůže neprotrhne a plech se dobře čistí. Pokud není kůže nikde porušena, krůta (nebo kuře) se při pečení nafoukne jako míč (když se to nepovede neva, chuť to neovlivní) a pustí šťávu. Pak zvyšte teplotu na 220 °C a dopékejte dozlatova. Čas pečení si upravte podle velikosti drůbeže. Pekla jsem 3 kilovou krůtu cca 2, 15 hodiny. Na 1,5kilové kuře bylo v receptu počítáno s 1hod a 20 minutami. Výpek je fakt skvělý, říkala jsem si, jestli nebude maso nebo výpek moc kyselý, ale vůbec. A moc krásně vše voní.
Přílohu jsem dala kuskus, půjde ale dát i rýži nebo brambory.
Dobrou chuť.
ZDENY