Ingredience: nepíši přesné množství, protože vše by mělo být přiměřeně podle množství rýže. Obecně platí, že má být převaha rýže oproti přidávanému masu, či zelenině.
rýže - nejlépe od Lagris kulatozrnná Arborio, nebo španělská Calasparra či jiný druh vhodný
na přípravu rizota, běžná rýže by byla rozvařená
kuř. maso – použila jsem kuř. vykostěná stehna nakrájená na menší kousky
krevety – použila jsem vyloupané a předvařené
2 konzervy sekaných rajčat bez slupky a jadérek, používám zn. Valfrutta, kdy jednu dávám ochucenou bylinkami – přidá zajímavou chuť a jedna konzerva je bez ochucení, v létě rajčata oloupaná čerstvá
olivový olej
cibule - nadrobno nakrájená
česnek - nadrobno nakrájený
kuřecí vývar
koření šafrán, sladká červ.paprika, kurkuma, sůl a bílý pepř
citron
Na co největší a nejhlubší pánvi co máte doma ( fakt mám vyzkoušeno, že nejlépe na nerez, na teflonové to není ono, rýže se tak pěkně neopeče) rozehřejeme olivový olej, zpěníme cibulku a přidáme kousky masa, které necháme zatáhnout. Pak přidáme česnek a propranou, okapanou rýži, kterou všechnu obalíme v oleji a společně restujeme až rýže zesklovatí. Vmícháme koření - šafrán, sladkou červ.paprika, kurkumu - pozor je výrazné chuti, tak s kořením šetřit, nemělo by potlačit celkovou chuť paelly - a hned zalijeme vývarem a rajčaty. Dusit a skoro pořád vše míchat při mírné teplotě ( někdo dává do trouby, ale my pravé Španělky mícháme), příp. přilít vývar, aby nám skoro změklá rýže zůstala spolu se zhoustlou rajčatovou štávou. Posledních 5 minut vmíchat do rýže propláchnuté krevety a nechat dusit. Delší dobu krevety nenechávat, protože by zgumovatěly a nedaly se jíst. Dochutit citronovou šťávou, osolit a opepřit.
A jindy udělat třeba paellu zeleninovou s barevnými paprikami, olivami, kukuřicí a hráškem, kdy tato zelenina se dá samozřejmě přidat i do masové paelly a nebo jen rybí paellu, jak je chuť. Mně pokaždé vyjde paella zcela jiného složení a chuti a je to fakt rychlé a dobré jídlo. Dozdobit citronem a servírovat na pánvi, kdy si každý nabírá podle chuti.
Dobrou chuť.
ZDENY
rýže - nejlépe od Lagris kulatozrnná Arborio, nebo španělská Calasparra či jiný druh vhodný
na přípravu rizota, běžná rýže by byla rozvařená
kuř. maso – použila jsem kuř. vykostěná stehna nakrájená na menší kousky
krevety – použila jsem vyloupané a předvařené
2 konzervy sekaných rajčat bez slupky a jadérek, používám zn. Valfrutta, kdy jednu dávám ochucenou bylinkami – přidá zajímavou chuť a jedna konzerva je bez ochucení, v létě rajčata oloupaná čerstvá
olivový olej
cibule - nadrobno nakrájená
česnek - nadrobno nakrájený
kuřecí vývar
koření šafrán, sladká červ.paprika, kurkuma, sůl a bílý pepř
citron
Na co největší a nejhlubší pánvi co máte doma ( fakt mám vyzkoušeno, že nejlépe na nerez, na teflonové to není ono, rýže se tak pěkně neopeče) rozehřejeme olivový olej, zpěníme cibulku a přidáme kousky masa, které necháme zatáhnout. Pak přidáme česnek a propranou, okapanou rýži, kterou všechnu obalíme v oleji a společně restujeme až rýže zesklovatí. Vmícháme koření - šafrán, sladkou červ.paprika, kurkumu - pozor je výrazné chuti, tak s kořením šetřit, nemělo by potlačit celkovou chuť paelly - a hned zalijeme vývarem a rajčaty. Dusit a skoro pořád vše míchat při mírné teplotě ( někdo dává do trouby, ale my pravé Španělky mícháme), příp. přilít vývar, aby nám skoro změklá rýže zůstala spolu se zhoustlou rajčatovou štávou. Posledních 5 minut vmíchat do rýže propláchnuté krevety a nechat dusit. Delší dobu krevety nenechávat, protože by zgumovatěly a nedaly se jíst. Dochutit citronovou šťávou, osolit a opepřit.
A jindy udělat třeba paellu zeleninovou s barevnými paprikami, olivami, kukuřicí a hráškem, kdy tato zelenina se dá samozřejmě přidat i do masové paelly a nebo jen rybí paellu, jak je chuť. Mně pokaždé vyjde paella zcela jiného složení a chuti a je to fakt rychlé a dobré jídlo. Dozdobit citronem a servírovat na pánvi, kdy si každý nabírá podle chuti.
Dobrou chuť.
ZDENY