Připravíme si maso,z kterého chceme dělat svíčkovou,já jsem ji dělala z králíka.My maso moc nemusíme,tak Vy si dejte masa tolik,kolik máte rádi.
Maso trošku prošpekujeme a posolíme vegetou.
Mezi tím si připravíme rozkrájenou zeleninu,2 cibule, 2 petržele, 2-3 mrkve,1/4 velkého celeru a koření,
3 bobkové listy,5 kuliček pepře,8 kuliček nového koření,a na špičku nože tymiánu.
Do kastrolu si dáme 1/2 kostky másla,nakrájenou cibuli a trošku jí do sklovata osmažíme,potom přidáme zeleninu,chvilku podusíme a přidáme maso a po obou stranách prodce osmažíme.Až je osmažené,posypeme hl.moukou a hned zamícháme,aby se nám neudělaly hrudky a zalijeme studenou vodou a dobře promícháme.Do vody hned přidám 3 masoxy a dám do tlakáče vařit.
Každé maso se jinak vaří,tak až je měkké ,vše přecedím,maso dám zvlášť ,vyberu koření a zeleninu rozmixuju a přídám k ostatní omáčce.
Do malého kastrůlku si dám 2PL krystal. cukru a rozvařím ho na mírném ohni na karamel.Až se cukr rozpustí, přidám trochu omáčky,ale pozor ! trošku to vzkypí a omáčku v karamelu povaříme a dle chuti přidáme do svíčkové,nemusíme dát všechno.Do omáčky dáme trochu octa,já dávám na 5l omáčky asi tak 1-1,5 PL ,záleží na tom ,jak to máte rádi kyselé a povaříme .
Pak si připravíme 1/2 l mléka do kterého rozkvedlám 15 dkg hl.mouky na 4,5l omáčky , přidám a povařím.Až se omáčka trochu povaří,aby tam nebyla cítit mouka,tak přidáme 1 sladkou šlehačku 30-33% a nechám jen přejít varem.Nakonec omáčku ochutnám a případně dochutím na tohle množství,co jsem udala 2 malinkatými lžičkami Harmonie chuti.Pak tam přidám maso a nechám omáčku vychladnout, pokud zbyde.
Když nechci,aby se mi na povrchu vytvořil škraloup a nemám čas míchat omáčku do vychladnutí,tak do omáčky poházím kousky ztuhlého másla a jen nožem promíchám,aby máslo zůstalo rozpuštěné na povrchu,omáčka je s máslem lahodnější.
Maso trošku prošpekujeme a posolíme vegetou.
Mezi tím si připravíme rozkrájenou zeleninu,2 cibule, 2 petržele, 2-3 mrkve,1/4 velkého celeru a koření,
3 bobkové listy,5 kuliček pepře,8 kuliček nového koření,a na špičku nože tymiánu.
Do kastrolu si dáme 1/2 kostky másla,nakrájenou cibuli a trošku jí do sklovata osmažíme,potom přidáme zeleninu,chvilku podusíme a přidáme maso a po obou stranách prodce osmažíme.Až je osmažené,posypeme hl.moukou a hned zamícháme,aby se nám neudělaly hrudky a zalijeme studenou vodou a dobře promícháme.Do vody hned přidám 3 masoxy a dám do tlakáče vařit.
Každé maso se jinak vaří,tak až je měkké ,vše přecedím,maso dám zvlášť ,vyberu koření a zeleninu rozmixuju a přídám k ostatní omáčce.
Do malého kastrůlku si dám 2PL krystal. cukru a rozvařím ho na mírném ohni na karamel.Až se cukr rozpustí, přidám trochu omáčky,ale pozor ! trošku to vzkypí a omáčku v karamelu povaříme a dle chuti přidáme do svíčkové,nemusíme dát všechno.Do omáčky dáme trochu octa,já dávám na 5l omáčky asi tak 1-1,5 PL ,záleží na tom ,jak to máte rádi kyselé a povaříme .
Pak si připravíme 1/2 l mléka do kterého rozkvedlám 15 dkg hl.mouky na 4,5l omáčky , přidám a povařím.Až se omáčka trochu povaří,aby tam nebyla cítit mouka,tak přidáme 1 sladkou šlehačku 30-33% a nechám jen přejít varem.Nakonec omáčku ochutnám a případně dochutím na tohle množství,co jsem udala 2 malinkatými lžičkami Harmonie chuti.Pak tam přidám maso a nechám omáčku vychladnout, pokud zbyde.
Když nechci,aby se mi na povrchu vytvořil škraloup a nemám čas míchat omáčku do vychladnutí,tak do omáčky poházím kousky ztuhlého másla a jen nožem promíchám,aby máslo zůstalo rozpuštěné na povrchu,omáčka je s máslem lahodnější.