Veškeré uvedené suroviny jsou pro 4 osoby. V masové směsi není ani kousek tuku, čili je to vlastně dietní jídlo.
Suroviny na hovězí směs:
1,20 kg hovězí kližky (nebo může být napůl s hovězím zadním)
4 cibule
sklenice nakládaných hub ve sladkokyselém nálevu
1 červená a 1 zelená paprika
3 lžíce worcesterové omáčky
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky
2 lžíce solamylu
sůl, mletý pepř
Maso opláchneme, nakrájíme přes vlákno na kousky velké asi jako na guláš. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Maso s cibulí dáme do tlakového hrnce a lehce nasucho osmahneme, až pustí maso šťávu. Pak přidáme papriku, směs osolíme, okořeníme a přidáme ostatní ingredience (mimo solamylu). Směs dobře promícháme, hrnec uzavřeme a dusíme do měkka cca 30 - 45 minut, podle kvality masa). Hotové maso odklopíme, solamyl smícháme se 100 ml vody, přilijeme k masové směsi a ještě chvíli povaříme. Podáváme s bavorskými knedlíčky.
Suroviny na bavorské knedlíčky
8 polotvrdých rohlíků (můžeme použít i tmavé rohlíky)
1 větší cibule
10 dkg másla
20 lžic mléka
4 vejce
4 hrsti hrubé mouky
4 hrsti strouhanky
hrst petrželky (lze vynechat)
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Žloutky rozkvedláme s mlékem, zalijeme rohlíky, přidáme usmaženou cibulku, strouhanku, mouku a nasekanou petrželku. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme mléko, je-li řídké, přidáme strouhanku. Nakonec přimícháme sníh z bílků. Vlhkými dlaněmi tvoříme knedlíčky velikosti pingpongového míčku a vaříme v osolené vodě 4 - 5 minut.
Suroviny na hovězí směs:
1,20 kg hovězí kližky (nebo může být napůl s hovězím zadním)
4 cibule
sklenice nakládaných hub ve sladkokyselém nálevu
1 červená a 1 zelená paprika
3 lžíce worcesterové omáčky
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce ústřicové nebo rybí omáčky
2 lžíce solamylu
sůl, mletý pepř
Maso opláchneme, nakrájíme přes vlákno na kousky velké asi jako na guláš. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme na proužky. Maso s cibulí dáme do tlakového hrnce a lehce nasucho osmahneme, až pustí maso šťávu. Pak přidáme papriku, směs osolíme, okořeníme a přidáme ostatní ingredience (mimo solamylu). Směs dobře promícháme, hrnec uzavřeme a dusíme do měkka cca 30 - 45 minut, podle kvality masa). Hotové maso odklopíme, solamyl smícháme se 100 ml vody, přilijeme k masové směsi a ještě chvíli povaříme. Podáváme s bavorskými knedlíčky.
Suroviny na bavorské knedlíčky
8 polotvrdých rohlíků (můžeme použít i tmavé rohlíky)
1 větší cibule
10 dkg másla
20 lžic mléka
4 vejce
4 hrsti hrubé mouky
4 hrsti strouhanky
hrst petrželky (lze vynechat)
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vložíme do misky. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Žloutky rozkvedláme s mlékem, zalijeme rohlíky, přidáme usmaženou cibulku, strouhanku, mouku a nasekanou petrželku. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme mléko, je-li řídké, přidáme strouhanku. Nakonec přimícháme sníh z bílků. Vlhkými dlaněmi tvoříme knedlíčky velikosti pingpongového míčku a vaříme v osolené vodě 4 - 5 minut.