Ivanko, slíbila jsem Ti recept na naši rodinnou (oblíbenou) mňamku.
To ale musím začít od Adama: na jaře si vyšetříme na zahrádce jeden záhon (pokud nemáme svůj, zkusíme se vetřít k sousedovi) a na něj vysejeme keříčkový fazol. Naroste jich požehnaně, takže pokud receptík bude mít ohlas, máme do další sklizně vystaráno. Dozrálé fazole otrháme, omyjeme, nakrájíme na kousky asi 2-3 cm dlouhé, narovnáme do sklenic a zalijeme nálevem:
4 l vody, 1 l 8% octa, 300g pískového cukru, 150g soli, 50 tabletek sacharinu.
Vodu, ocet, cukr a sůl povaříme, přidáme sacharin, hned stáhneme z ohně a promícháme.
Nálev je velmi jemný, používám jej na všechny druhy zelenin a hub.
Pro zpestření přidáváme koření až do sklenic. Při použití tohoto nálevu je nutná sterilace.
Když máme fazole ve sklenicích a zalité nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 – 25 minut při 80 – 90°C. Pokud zapomeneme a budeme vařit o něco déle, nic se neděje, máme fazolky předvařené pro další použití.
A nyní již k samotnému receptu:
Vepřová kýta na fazolích a bílém víně
Pro 4 – 6 osob stačí 2 sklenice fazolek, které vaříme společně s nálevem do měkka.
Asi 1kg vepřové kýty nakrájíme na malé nudličky nebo kostičky a orestujeme na sádle až do zatažení. Potom osolíme, opepříme, podlijeme a dusíme doměkka. (Pokud preferujete nějaké koření, můžete jej klidně použít, ale jak se říká všeho s mírou, aby nám to nesebralo tu specifickou chuť fazolek a vína).
Než budeme mít masíčko i fazolky měkké, připravíme si bešamel:
2dcl bílého polosladkého vína (suché je kyselé a nálev z fazolek také, tak aby se nedostavila kopřivka ), po 2 rovných polévkových lžících Solamylu, Worcesteru a sójové omáčky (můžete ve finále přidat podle vlastní chuti). Vše svaříme na hustou kašičku a odstavíme z ohně.
Když jsou fazolky i maso dostatečně měkké, smícháme je v jednom hrnci a necháme společně na mírném ohni provařit. Nakonec přidáme bešamel, ještě pár minutek povaříme. Pokud zjistíme, že v hrnci je po dokončení našeho snažení na první pohled něco jako vězeňská strava, ale překrásně to voní, můžeme zajásat, že se dílo podařilo. Šupneme to na talíře společně s vařenými brambory a mně už nezbývá než popřát: DOBROU CHUŤ!!!
To ale musím začít od Adama: na jaře si vyšetříme na zahrádce jeden záhon (pokud nemáme svůj, zkusíme se vetřít k sousedovi) a na něj vysejeme keříčkový fazol. Naroste jich požehnaně, takže pokud receptík bude mít ohlas, máme do další sklizně vystaráno. Dozrálé fazole otrháme, omyjeme, nakrájíme na kousky asi 2-3 cm dlouhé, narovnáme do sklenic a zalijeme nálevem:
4 l vody, 1 l 8% octa, 300g pískového cukru, 150g soli, 50 tabletek sacharinu.
Vodu, ocet, cukr a sůl povaříme, přidáme sacharin, hned stáhneme z ohně a promícháme.
Nálev je velmi jemný, používám jej na všechny druhy zelenin a hub.
Pro zpestření přidáváme koření až do sklenic. Při použití tohoto nálevu je nutná sterilace.
Když máme fazole ve sklenicích a zalité nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 – 25 minut při 80 – 90°C. Pokud zapomeneme a budeme vařit o něco déle, nic se neděje, máme fazolky předvařené pro další použití.
A nyní již k samotnému receptu:
Vepřová kýta na fazolích a bílém víně
Pro 4 – 6 osob stačí 2 sklenice fazolek, které vaříme společně s nálevem do měkka.
Asi 1kg vepřové kýty nakrájíme na malé nudličky nebo kostičky a orestujeme na sádle až do zatažení. Potom osolíme, opepříme, podlijeme a dusíme doměkka. (Pokud preferujete nějaké koření, můžete jej klidně použít, ale jak se říká všeho s mírou, aby nám to nesebralo tu specifickou chuť fazolek a vína).
Než budeme mít masíčko i fazolky měkké, připravíme si bešamel:
2dcl bílého polosladkého vína (suché je kyselé a nálev z fazolek také, tak aby se nedostavila kopřivka ), po 2 rovných polévkových lžících Solamylu, Worcesteru a sójové omáčky (můžete ve finále přidat podle vlastní chuti). Vše svaříme na hustou kašičku a odstavíme z ohně.
Když jsou fazolky i maso dostatečně měkké, smícháme je v jednom hrnci a necháme společně na mírném ohni provařit. Nakonec přidáme bešamel, ještě pár minutek povaříme. Pokud zjistíme, že v hrnci je po dokončení našeho snažení na první pohled něco jako vězeňská strava, ale překrásně to voní, můžeme zajásat, že se dílo podařilo. Šupneme to na talíře společně s vařenými brambory a mně už nezbývá než popřát: DOBROU CHUŤ!!!