Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Mikrovlnky

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Mikrovlnky


    Test mikrovlnných trub s grilem 2011

    Publikováno v časopise 10/2011
    Testováno:
    Mikrovlnná trouba s grilem vám může zpříjemnit a zjednodušit přípravu pokrmů, ale pouze v případě, že si vyberete model, jehož "vychytávky" skutečně fungují. Jak vybírat mikrovlnnou troubu s grilem?


    (Ne)praktické mikrovlny

    Rychlost, jednoduchost a pohodlnost, to jsou hlavní důvody pro pořízení mikrovlnné trouby. Ohřívat jídlo zvládne každá. Ne vždy je to ale to pravé ořechové. V kurzu jsou mikrovlnné trouby s grilem, spoustou funkcí a příslušenstvím. Vyplatí se platit za „vychytávky“ peníze navíc? Některé modely s grilem se navíc nepřijatelně zahřívají a hrozí popálením.
    Zaměřili jsme se na mikrovlnné trouby s grilem. Mohou sloužit nejen k ohřevu, ale i k přípravě křupavých toustů nebo opečených buřtů. Kombinace těchto dvou funkcí pak slibuje rychle a účinně grilovat třeba kuře. Jak je vidět z výsledků, grilování kuřete je „královskou disciplínou“, již s úspěchem zvládly pouze čtyři modely.
    S grilováním je spojeno i jisté riziko, na něž jsme upozorňovali v našem loňském testu mikrovlnných trub, a to příliš vysoké teploty povrchu některých přístrojů. I tentokrát jsme objevili výrobky, jejichž plášť se po půl hodině grilování rozehřeje na více než 100 °C.
    Samozřejmě jsme se soustředili i na obyčejné funkce, jako je rozmrazování a ohřev pokrmů, měřili jsme skutečně využitelný vnitřní objem trub a nezapomněli jsme ani na to, jak se jednotlivé výrobky ovládají, zda je vaření pomocí automatických programů spolehlivé, a neopomněli jsme ani praktické aspekty, jako je hlučnost.

    Automatické programy
    U automatických programů stačí zadat druh jídla, jeho hmotnost a mikrovlnná trouba postup přípravy „domyslí“ sama. Pokud byly trouby vybaveny automatickými programy pro přípravu testovaných jídel, používali jsme doporučené programy. Pokud ovšem výsledek za nic nestál, vyzkoušeli jsme totéž ještě jednou za pomoci ručního nastavení. Hodnocení spolehlivosti automatických programů vypovídá o tom, nakolik je toto programové vybavení užitečné nebo spíš obtížné.

    Rychle rozmrazit a neupéct

    Když si v neděli ráno uvědomíte, že jste nevyndali maso na oběd z mrazáku, je použití mikrovlnné trouby nasnadě. To, co od ní očekáváte, je vytáhnout za pár minut maso, které bude vypadat, jako byste ho právě přinesli od řezníka.
    Ideálně by mělo rozmražené maso mít teplotu okolo 0 °C a to jak ve středu, tak i na krajích. Teplota by neměla být v žádné části výrazně vyšší, natož aby bylo maso sem tam „upečené“.
    Při zkouškách měříme teplotu jednoho kilogramu mletého masa rozmraženého z -20 °C na devíti místech uvnitř a třinácti místech na povrchu. Minusové body obdrží mikrovlnka za jakékoliv místo s výslednou teplotou vyšší než 20 °C. Nejlepší modely zvládnou účinně rozmrazit maso za méně než 14 minut, mnohé k tomu ale potřebují více než půl hodiny. Mikrovlnná trouba nepatří mezi dvakrát úsporné spotřebiče. Chcete-li, aby maso povolilo co nejrychleji, abyste mohli připravovat jídlo, zaplatíte za to přibližně 100 watty spotřebované elektřiny.

    Bezpečnost
    Zkoušky zaměřující se na únik mikrovlnného záření jsou nezbytnou součástí našeho testu. Žádný z testovaných přístrojů nepřekročil normy a všechny jsou z tohoto hlediska bezpečné. Připomínáme, že zkazky o nezdravosti jídel ohřátých mikrovlnami nebo obecně o škodlivosti používání mikrovlnných trub nejsou na místě.

    Ohřát si hotovku

    Je další z nejběžnějších úkolů, které mikrovlnným troubám svěřujeme. Nutno říci, že se nejedná o úkol jednoduchý a dosažení kýženého výsledku – rovnoměrně ohřátého pokrmu – není nijak snadné. Při testu jsme ohřívali brambory a maso a v další fázi jen samotné brambory. Měřili jsme rozdíly teplot jak v jednotlivých částech masa, tak u jednotlivých brambor. Rozdíl třiceti stupňů, jako například u modelu Fagor MO-25, není přijatelný; nejlepší výrobky zvládnou ohřát jídlo, aniž by se jeho jednotlivé části ohřály o více než deset stupňů více než jiné. To se rovnoměrnému ohřevu alespoň blíží. I když mezi jednotlivými mikrovlnkami jsou velké rozdíly, stále platí, že jídlo je nutné během ohřívání občas obrátit či promíchat a po dokončení ohřevu jej chvíli ponechat v troubě, aby se teploty uvnitř jídla mohly vyrovnat.
    Podobný postup platí i pro přípravu hotových jídel ze zmražených polotovarů. Ty v našem testu představují lasagne a k jejich přípravě používáme pouze mikrovlnnou funkci. Zmražené lasagne jsou pro trouby paradoxně snazší než samotný rovnoměrný ohřev, nicméně ne se všemi mikrovlnkami jsme mohli být spokojeni.

    Vnitřní objem
    Je překvapivé, jak moc se skutečně využitelný objem liší od objemu deklarovaného výrobci. Našli jsme dokonce rozdíl až o deset litrů! Spotřebitel v domnění, že s ním výrobce hraje fér hru, si z obchodu odnáší spotřebič s malou kapacitou, avšak s velkými nároky na místo v kuchyni.
    Piškot, sekaná a kuře

    Mikrovlnou troubu lze s úspěchem použít i jako alternativu ke klasické troubě. Za pomoci mikrovln pečeme piškotové těsto a sekanou. Piškot většina testovaných modelů zvládne upéct za šest až deset minut, na 800 gramů mletého masa je třeba šestnáct až dvacet minut. Upéct sekanou je poněkud těžší a dost mikrovlnek si z této zkoušky odnáší pouze průměrné hodnocení.
    Protože jsme do testu zařadili modely mikrovlnných trub s grilem, zajímalo nás, jak funguje samotný gril a také grilování v kombinaci s mikrovlnami. Tradiční zkouškou účinnosti grilu je opékání toustového chleba. Dobrý nápad pro ty, kteří nevlastní toustovač, pro nás způsob, jak zjistit, zda gril v některých místech nepřipaluje a v jiných naopak nehřeje.
    Po zkoušce s toustovým chlebem jsme sáhli po větším kalibru – kuřeti, jež jsme se rozhodli ugrilovat za pomoci grilu i mikrovln. Řídili jsme pokyny v návodech, případně jsme využili nabízený automatický program. Výsledky jsou různé. Příkladnou přípravu předvedla mikrovlnka Brandt, která dokázala již za půl hodiny kuře zvládnout tak, že by se za něj nemuseli příliš stydět ani ve stánku s grilovaným kuřetem. Naopak trouba Whirlpool MWD 244 potřebovala celých 85 minut a kuře ani tak nebylo nic moc. Důkaz, že někdy ani mikrovlny nedokážou nahradit klasickou troubu, a to ani úsporou času.

    Crisp
    Funkce slibuje přípravu šťavnatých a křupavých jídel. Vyžaduje speciální talíř, který odráží mikrovlny a tím zajistí propečení jídel odspodu. Pokrm se upeče rychleji a výsledek by se měl blížit pečení v horkovzdušné troubě. Zázraky ovšem nečekejte. Funkce crisp je ideální pro ty, kdo plní mikrovlnky především mraženou pizzou.

    Stále příliš horké

    Zkoušky grilu upozornily na přetrvávající problém. Pláště některých modelů se při grilování zahřívají na nepřijatelně vysoké teploty. Povrchové teploty dvířek přesahovaly 80 °C (DéLonghi MW 505), na horní části pláště jsme naměřili dokonce přes 100 °C; konkrétně 125 °C (Fagor MO-25 DGB 9560), 107 °C (Domo DO 2317G), 108 °C (DéLonghi MW 505).
    Nebezpečně horká dvířka a plášť se odrazily v hodnocení kvality, které nemohlo znít jinak než nedostatečně. Šetřit na tepelné izolaci se nevyplácí a je zbytečné, aby na to doplácel spotřebitel. Spálení prstů či celé ruky nejenom bolí, ale také vyvolává další emoce, které si výrobce za rámeček jistě nedá. Pro úplnost dodáváme, že nejnižší teploty naměřené na pláštích trub po půl hodině grilování se pohybovaly kolem 60 °C. 6
    • Před nákupem si ověřte, jak velké máte nádoby, aby se do trouby vešly. Na objem deklarovaný výrobcem není spolehnutí.
    • Pokud budete rozpékat pečivo či ohřívat pokrmy, kterým stačí pár vteřin, vyberte si model s digitální minutkou.
    • Počítejte s dostatečným prostorem okolo trouby, aby mohla větrat; neumisťujte ji v blízkosti zdrojů tepla nebo vlhkosti.
    • Prázdnou troubu nikdy nezapínejte, můžete ji zničit a reklamace velmi pravděpodobně nebude uznána.
    • Kovy odráží mikrovlny a do mikrovlnek nepatří. Používat lze alobal ve shodě s doporučením výrobce.
    • Pokrmy připravujte v plastových nádobách přímo určených pro používání v mikrovlnné troubě. Jiné plastové nádoby se mohou přehřát, zdeformovat nebo kontaminovat jídlo.
    • Pokud používáte nádoby s víkem, vždy se ujistěte, že není pevně nasazené, aby nádoba vlivem rozpínající se náplně neexplodovala. Některé nádoby jsou vybaveny speciálními ventily.
    ZDENY
Pracuji...
X