Oznámení

Collapse
No announcement yet.

hodnocení chladniček z d Testu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • hodnocení chladniček z d Testu

    Když chladničky málo chladí

    Klimatická třída: Co to je a je to důležité?
    Výrobky chladicí a mrazicí techniky se rozdělují do čtyř klimatických tříd zohledňujících teplotu místnosti, ve které budou stát:
    SN – teplota okolí +10 až +32 °C
    N – teplota okolí +16 až +32 °C
    ST – teplota okolí +18 až +38 °C
    T – teplota okolí +18 až +43 °C
    Většina přístrojů je určena do několika klimatických tříd zároveň, například SN, N, ST. To znamená, že mohou být provozovány v teplotách odpovídajících rozpětí teplot všech těchto tříd. Například SN, N, ST znamená, že chladnička může být provozována při teplotách od 10 do 38 °C.
    Vzhledem k našemu podnebí a vzhledem k tomu, že ne vždy je možné zajistit tato teplotní minima a maxima (například v létě nebo při odjezdu na dovolenou v zimě), testujeme chladničky bez ohledu na jejich klimatickou třídu. Kvalitní přístroj by měl být schopen udržet správnou vnitřní teplotu v rozpětí okolní teploty 10 až 32 °C.
    Při výběru ovšem klimatickou třídu zvážit doporučujeme. Budete-li mít chladničku či mrazničku dlouhodobě v chladné spíži, měly by každopádně být z klimatické třídy SN (od 10 °C), horní hranice není v našem klimatu tak důležitá. Nebude-li teplota odpovídat, nebude mít výrobek optimální podmínky pro svůj provoz, což se může projevit nejenom zvýšenou spotřebou energie, nýbrž i jeho nežádoucími poruchami.
    Ošidný objem
    Velký objem chladniček a mrazniček je tím, čím se výrobci rádi chlubí a co na Čechy působí. Do velké lednice se vejde spousta jídla. Má to ovšem háček. Výrobci při uvádění objemu často nepočítají s tím, že v chladničce nebo mrazničce jsou ještě poličky a zásuvky. Ty mohou výsledný objem o dost snížit. Naše hodnota užitného objemu ukazuje, kolik se toho do ledničky skutečně vejde, tedy jen objem těch míst kam lze skutečně něco uložit. U chladniček je přitom užitný objem v průměru o přibližně 40 litrů nižší, než je údaj udávaný výrobcem, u mrazniček pak v průměru o 13 litrů. Nenechte se proto při výběru nadchnout udávaným obrovským objemem. Ve skutečnosti bývá o mnoho menší.
    Počítejte s mezerami
    Že chladnička nemá být umístěna v blízkosti spotřebičů vydávajících teplo, jako je trouba, sušička prádla a podobně je všeobecně známo. Za každý stupeň navíc nad 20 °C okolní teploty vzroste spotřeba energie chladničky / mrazničky o 6 %. Chladničkám a mrazničkám nesvědčí ani vlhké místo; vysokou vlhkostí vzroste spotřeba energie až o 4 %. Základní podmínkou správného fungování je dobré proudění vzduchu kolem přístroje. Proto je třeba při plánování umístění přístroje počítat s mezerami, kterými může proudit vzduch nutný k odvádění odpadního tepla z tepelného výměníku chladničky.
    Abychom vám situaci usnadnili, uvádíme rozměry jednotlivých přístrojů včetně mezer, které jsou nutné pro jejich bez-problémový chod. Naše rozměry vám tak řeknou, kolik místa na chladničku skutečně potřebujete.
    Při umístění v rohu je pak třeba počítat s dostatečným odstupem, aby bylo možné zcela otevřít dveře chladničky kvůli snadnému otvírání zásuvek a případnému vyjímání polic z chladničky nebo šuplíků z mrazničky.
    Ne vždy ta správná teplota
    Mnoho potravin je nutné skladovat i v chladničce při relativně nižší teplotě. U potravin jako jsou hotové saláty, ryby nebo syrové maso by teplota měla být 3 nebo 4 °C, případně nižší. Proto je optimální teplota v chladničce 3 °C. Při okolní teplotě 25 °C by pak zároveň měla být teplota ve čtyřhvězdičkovém mrazáku -18 °C nebo méně. Některé přístroje, zejména ty vybavené pouze jedním termostatem, mají problémy dosáhnout této optimální kombinace teplot. Chladničky Candy CFMEE 3750 nebo Hoover HVNP 3887/1 patří k těm, jež mají příliš vysokou teplotu v mrazicím boxu. Zmíněná chladnička Candy dosáhla teploty v mrazničce pouhých -15,4 °C a to přesto, že teplota v chladničce již dosahovala pouhých 0,3 °C.
    Měření tepelné stability ukazuje, jak se mění vnitřní teplota v chladničce a v mrazničce ve chvíli, kdy dojde ke změně okolní teploty. Změny teplot mnohým modelům vůbec nesvědčí. V mrazničce přístroje Calex CBC 300 docházelo při nižší okolní teplotě ke vzrůstu teploty, naproti tomu chladnička Candy při vyšší teplotě okolí chladila více, než měla.
    I při nastavení termostatu doporučeném výrobcem měly některé chladničky, jako třeba Ardo 2210 SH, příliš vysokou teplotu v mrazničce. Doporučujeme vnitřní teplotu zkontrolovat vlastním teploměrem. Digitální ukazatele teploty na dveřích přístrojů se ukázaly jako velmi nespolehlivé.
    Zmrazit a udržet teplotu
    V předchozí části jsme ilustrovali, že některé chladničky mají problém s nastavením a udržením správné teploty v závislosti na měnící se teplotě okolí. Nyní si přiblížíme, co se s chladničkami a mrazničkami děje, pokud je naplníme čerstvými potravinami a pokud dojde k výpadku elektrické energie.
    Chladicí a mrazicí výkon vám prozradí, jak rychle dokáže chladnička zchladit a mraznička zmrazit potraviny o pokojové teplotě. Samozřejmě, čím rychleji to dokáže, tím více se potraviny ochrání před kažením.
    Pro správné mražení platí, že se čerstvé potraviny musí zmrazit na -18 °C během 24 hodin a že teplota ostatních, již zmražených potravin se může zvýšit maximálně o tři stupně. Pomalé mražení má za následek tvorbu větších krystalů ledu, potraviny jsou při rozmrazování více vodovaté a rychleji ztrácejí svoji nutriční hodnotu.
    Při mražení mají některé testované modely problém s udržením správné teploty v chladicím prostoru; to se týká zejména modelů vybavených jen jedním termostatem. Chladnička Candy CFMEE 3750 je nevhodná ke zmrazování čehokoliv. Při zmražení užitného objemu mrazáku na -18 °C byla teplota v chladničce již pod nulou.
    Podobně je to s chlazením potravin. Zde existuje ještě větší riziko, že po přidání čerstvých potravin vzroste teplota okolních potravin nad únosnou mez. To hrozí u chladniček Panasonic NR-B30FX1-XE, Siemens 30RV10FF/03 a Ardo 2210 SH. Nejrychleji dokázala čerstvé potraviny zchladit chladnička Zanussi ZRT 623W.
    Aby se vám potraviny nekazily, je dobré při nákupu používat termotašku. Pro urychlení procesu zchlazení, zejména u jemných potravin jako jsou ryby, doporučujeme umístit je nejprve na několik hodin do mrazničky.
    Pokud se stane, že dojde k výpadku přívodu elektrické energie, je nutné se postarat o to, aby zejména zmražené potraviny neutrpěly újmu. Základní rada zní: neotvírejte při výpadku proudu dveře mrazničky. Většina mrazniček udrží vnitřní teplotu poměrně dlouho bez problémů. Problematické jsou v tomto směru „americké ledničky“, modely s mrazničkou umístěnou po straně. V jejích dvířkách je umístěn dávkovač ledu, kterým uniká z mrazničky velké množství chladu.
    Malí a velcí žrouti
    Jak jsme již zmínili v úvodu, spotřeba elektrické energie je velkým tématem. Chladničky a mrazničky nespotřebovávají zanedbatelné množství energie a jsou stále zapnuté. Ke snazší orientaci podle spotřeby slouží energetické štítky. Na štítku je uveden objem chladničky a mrazničky, energetická třída a roční spotřeba elektrické energie.
    Naše měření spotřeby sleduje jinou metodologii a ukazuje, že štítek nemusí vždy reprezentovat skutečnou spotřebu.
    Měření spotřeby probíhá při doporučeném nastavení termostatu. Náš model počítá s tím, že přibližně jednou týdně je potřeba zchladit větší objem nakoupených potravin a přibližně jednou měsíčně je třeba větší množství potravin zmrazit.
    Je třeba si uvědomit, že skutečná spotřeba bude záviset na mnoha faktorech, jako je okolní teplota a její kolísání, celkový objem chladničky (a také objem nevyužitých prostor) a vnitřní teplota chladničky a mrazničky. Pečlivé sledování teploty uvnitř chladničky a mrazničky může být velkým pomocníkem při sledování spotřeby vašeho přístroje.
    Kromě velké „americké“ chladničky Samsung, u níž je velká spotřeba dána jejím velkým objemem (a částečně také úniky chladu přes dávkovač ledu), se jako velký žrout ukázala chladnička Haier AFL 631 C. Ta by za rok podle naší metodiky měření spotřebovala přes 500 kWh. Model Liebherr CP 3523-21/001 se srovnatelným objemem má spotřebu více než poloviční.
    Pokud bychom chtěli spotřebu porovnat s energetickými štítky, zjistili bychom, že v energetické třídě A nezískal žádný model hodnocení spotřeby elektrické energie lepší než »uspokojivě«, mezi modely energetické třídy A+ nalezneme jak »dobré«, tak »uspokojivé«, ale i »dostatečné« modely a v třídě A++ pouze přístroje s »dobrou« nebo »velmi dobrou« spotřebou.
    Ledničky s „vychytávkami“
    S nadsázkou lze říci, že dnešní chladničky toho umí mnohem více než jejich předchůdci. Alespoň reklama to vehementně tvrdí. Většina modelů je skutečně vybavena mnoha více či méně užitečnými vylepšeními nebo funkcemi. Mnohé mají beznámrazový systém, díky němuž odpadá zdlouhavé odmrazování. Jiné nabízí možnost rychlého chlazení nebo mražení (tuto funkci je zpravidla nutné zapnout několik hodin před umístěním zmrazovaných potravin do mrazáku). Mezi užitečné funkce patří i dětský zámek nebo funkce „Dovolená“. Ta nastaví teplotu v chladničce na 15 °C. Neslouží k uchování potravin, ale k tomu, aby chladnička po dobu, kdy je vypnutá, „nezasmrádla“.
    Funkce „ECO“ nebo „Party“ naopak patří k těm, jejichž užitek je sporný. První jmenovaná nastaví teplotu v chladničce na 5 °C a v mrazničce na -18 °C. Teploty pro skladování potravin by měly být nižší. Funkce „Party“ je jakýsi časovač, který vás pípáním upozorní, že vaše drinky jsou již vychlazené.
    ZDENY
Pracuji...
X