videorecepty ekucharka.netgalerie ekucharka.net


Zobrazují se výsledky 1 až 4 z 4

Téma: Valašská kyselica

  1. #1
    Šéfkuchař iris's Avatar
    Členem od
    01.08.2008
    Místo
    Ústí nad Labem
    Příspěvky
    12280

    Default Valašská kyselica

    Je podobná Leniččině bílé zelnačce, postup je stejný, jen se liší v některých ingrediencích.

    Kysané zelí / domácí je domácí / dostala jsem.....scedím, vodu z něj dám do hrnce a doplním vodou. Zelí překrájím na menší kousky, dám do hrnce a vařím s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a solí, přidám kousek uzeného nebo libovou slaninu v celku a na kolečka nakrájené klobásy / Dunajská, čabajka apod., nejlépe víc druhů a sušené houby. Vařím cca 1/2 hodiny.Mezitím dám vařit malé brambory ve šlupce ! Mají lepší chut, vařím je s kmínem a solí.
    Připravím si smetanu na šlehání, do ní rozkvedlám hl. mouku, pomalu vleji do polévky, míchám a provařím cca 12 min,podle potřeby přidám trochu cukru, aby nebyla kyselá až moc.Nakonec přidám trošku majoránky a petrželku, trošku pepře. Jinak nic, ani bujon, ani podravku.
    Do talíře rozkrojím vařené brambory i se slupkou. Můžete samozřejmě uvařit brambory oloupané a nakrájené na kostičky a měkké přidat v poslední fázi vaření polévky.
    Kyselica má mnoho variant, klasickou zelňačku dělám s červenou paprikou.
    Valašsk
    Iris

  2. #2
    Šéfkuchař
    Členem od
    16.03.2009
    Příspěvky
    14601

    Default

    Irísku vypadá úžasně,já jen nedávám do zelńačky houby a majoránku jinak je to opravdu podobný
    máš ji moc krásnou
    LENKA

  3. #3
    Kuchtík Kocour Garfield's Avatar
    Členem od
    25.11.2011
    Místo
    Vysočina
    Příspěvky
    11

    Default

    Milé dámy, ta polévka je ještě jinak. Kyselice z Moravského Slovácka - to nakrájíte na kostičky 5-6 středních brambor, do toho přidáte hrst nebo dvě sušených hub, praváci nebarví, přihodíte kostku masoxu. Když jsou brambory měkké, smícháte litr dva mléka, může být litr a k tomu třeba 2 kysané smetany, přisypete hladké mouky /přiměřeně/ a tuhle směs nalijete k bramborům a houbám. A mícháte a mícháte a mícháte, neb to má tendenci utéct z hrnce. Ochutnáte a pokud je potřeba, přidáte kapku octa. Na závěr přidáte plátek másla. Myslím máslo, ne imitaci másla. Plátek dáváme asi cm tlustý. Jakmile se rozpustí, podává se třeba s chlebem.
    Takhle polévka je vynikající, když má někdo potíže se žaludečními vředy. Žaludek zklidní.

  4. #4
    Šéfkuchař maruška's Avatar
    Členem od
    08.07.2008
    Místo
    Znojmo
    Příspěvky
    7281

    Default

    Díky, zkusim ji pro mého maroda.
    MARUŠKA

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete přidávat odpovědi
  • Nemůžete přidávat přílohy
  • Nemůžete upravit své příspěvky
  •