videorecepty ekucharka.netgalerie ekucharka.net


Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazují se výsledky 1 až 10 z 17

Téma: Řízek pro žlučníkáře

  1. #1
    Šéfkuchař Hančí's Avatar
    Členem od
    12.03.2008
    Místo
    CZ
    Příspěvky
    815

    Default Řízek pro žlučníkáře

    Řízek pro žlučníkáře

    Řízky z libového masa,vepřového (nebo lépe kuřecí,krůtí prsa).klasicky naklepeme a
    osolíme a obalíme v trojobalu.
    Dáme si vedle pánve, dostatečně hluboký a velký hrnec s vařící vodou,opravdu musí voda vřít!!!!
    Na pánvi si rozpálíme- kvalitní Extra virgine oliv.olej,(může se víc zahřát a nepřepaluje se tak rychle,dá se pořídit i v akcích 1/2 l za 80-90 Kč)nedáváme moc,stačí jen tenká vrstva,jen aby se řízky smažily.

    Snažíme se, aby jsme nepřepálili olej,tak pokud je třeba,
    přidáváme po troškách,do pánve, další olej,aby se to nepálilo!!!

    Jakmile je řízek osmažený ,hlavně nespálit,napíchnem ho na vidlici,pořádně,a ponoříme jej do vařící vody,
    necháme , stále na vidlici, několik vteřin ponořený,(cca 2-3 vt) a hned zas vytáhnem a odložíme je jednotlivě,vedle sebe nastojato.Dá se použít i děrovaná lžíce na odpěňování.
    Můžeme je, pokud se nám přeci jen zdá,že jsou vlhké,pak dát na chvíli osušit do trouby a jsou zas křehké.Dělám tak i ryby,ale opatrně jsou křehké,tak raději podebrat tou odpěňovačkou.

    Všechen tuk ,od smažení, zůstal v té vařící vodě a to je pro nás právě velmi důležité!!!

    Je dobré si eventuelně, při větším množství řízků, připravit více nádob, abychom nemáčely další řízky do moc mastné vody

    Takový řízek, jsem si dala měsíc před operací žlučníku,ale opravdu jen 1 malý a z kuřecích prsou!!!!

    Nebojte se není moc mokrý,voda se z horkého řízku rychle odpaří,je dobré je neukládat na plocho,ale na stojato a jednotlivě,třeba kolem oválného pekáče,aby se pára mohla rychle, volně odpařit a nenavlhla další řízek!!!!Nedávat na ubrousky,drží se v nich vlhkost a řízek neoschne dost rychle!!!

    Druhý byl,už pro jistotu, raději jen přírodní a dušený na vodě s 1 lžičkou oliv.oleje!!! :P :P :P

    Ale už ten pocit,že jsem mohla , alespoň malý řízek,byl fantastický !!!A k tomu Dietní bramborový salát,jak je zde taky v receptech uveden a vánoce 2008 neměli chybu.
    Tak možná to někomu taky pomůže ,předávám svou zkušennost tedy dál.
    Určitě je tato úprava vhodná i pro ty, co drží hubnoucí dietu a chtějí jednou, se salátkem a s řízečkem, trochu zhřešit.
    Poslední úpravu provedl(a) Hančí; 16.06.2009 v 22:45.
    Hančí

  2. #2
    Šéfkuchař
    Členem od
    11.11.2008
    Místo
    Sokolovsko
    Příspěvky
    2057

    Default

    Já takto nechávám okapat v míse vyložené několika vrstv. kuchyň. papíru bez vody vše smažené i bramboráky apod., je to lepší než jen pokládat na ubrousek. Musíte ovšem hned jak vyndáte z pánve a budete se divit kolik tuku odkape.
    Vyzkouším i tu vodu. Čusík
    Renata

  3. #3
    Šéfkuchař maruška's Avatar
    Členem od
    08.07.2008
    Místo
    Znojmo
    Příspěvky
    7055

    Default

    mám to vyzkoušený to s tou vařící vodou - vřele doporučuji
    MARUŠKA

  4. #4
    Šéfkuchař
    Členem od
    24.07.2008
    Příspěvky
    97

    Default

    Já taky doporučuju .
    To už si dělala moje babička a my se jí vždycky divili, jak to může jíst...no a několik let už to baštím taky.


  5. #5
    Šéfkuchař janina s.'s Avatar
    Členem od
    25.03.2009
    Místo
    Ostrava
    Příspěvky
    13685

    Default

    Ahoj holky, jednou za 100 let se mi taky žlučník ozve, ale to už se musí nasbírat, jinak se snažím nepřejídat a jíst střídmě.
    Moje mamka, když smaží řízky, tak je dá do hrnce a pokape nebo postříká vodou, když si namočí ruku ( asi jak když se kdysi kropilo prádlo před žehlením ), ale vím, že to se nedá srovnávat s vodou vřící v hrnci nebo ubrouskama, které používám já.
    Jen mi to připomělo ten příspěvek s babičkou.
    Taky schválně někdy zkusím to s tou vodou.
    Pa.
    anina s.

  6. #6
    Šéfkuchař Hančí's Avatar
    Členem od
    12.03.2008
    Místo
    CZ
    Příspěvky
    815

    Default

    Janino, do té vody se to dá,aby se spláchnul skoro všechen ten tuk !! Protože to, my žlučníkaři, nesnášíme.To skrápění vodou,někteří dělají proto, aby nebyl povrch řízku tvrdý,nemá to nic společného s tím, zbavením se tuku.To znám,taky to teta dělává,protože nemaj rádi křupavou kůrku,ale já jo a moc!!! Takto i přes to máčení zůstane křupavá,i když trochu míň. Musí to jít šup,šup,pak se nestačí namočit ,jen se spláchne do té vařící vody tuk.Tak ahojky a vyzkoušej,za to nic nedáš.
    Hančí

  7. #7
    Šéfkuchař janina s.'s Avatar
    Členem od
    25.03.2009
    Místo
    Ostrava
    Příspěvky
    13685

    Default

    Ahojky Hančí, určo někdy vyzkouším. Já mám sice potíže se žlučníkem jednou za čas, ale já právě tuk " snáším "......
    Výpek z masa ztuhlý namazat na chleba a k tomu okurku...
    Ale je jasné, že to nejím každý den, snažím se vařit ne moc tučně, ale v mražáku máme zabijačku, tak ať nemusím nakupovat, když zásoby jsou, pečený bůček se zelím nebo krkovička...
    Ale já si pochutnám i na bramborách s cibulkou nebo knedlíku s vajíčkem...
    Pa.
    anina s.

  8. #8
    Šéfkuchař Hančí's Avatar
    Členem od
    12.03.2008
    Místo
    CZ
    Příspěvky
    815

    Default

    Janino,tak to se máš, to já už nemohla.A to jsem nemohla ten kamínek(1 cm)mít dýl jak 3 roky,byla jsem předtím na ultrazvuku a nic tam nebylo.Pak mi bylo zle už ze všeho,až jsem před vánoci skončila na kapačkách ve špitále,kuchat mě nemohli, ale teď je to už od února za mnou, přesto se raději držím zpátky.Tak pá,
    Hančí

  9. #9
    Šéfkuchař janina s.'s Avatar
    Členem od
    25.03.2009
    Místo
    Ostrava
    Příspěvky
    13685

    Default

    Ahoj Hančí, mi před 20-ti lety našli písek a asi si chtěl dr. udělat čárku, že na operaci, ale že není akutní. Tak to já radši suchý rohlík a vodu.
    Někdy se to nasbírá a pak jde ven i sifon, ale když je ok, tak smažené, ostré, česnek, cibule, tatarka, mastné... atd. a nic. Jsem kafař, dělám si ráno silné nesko hořké, ale asi to večer někdy po celém dni vyvážím občas nějakým pivkem... a když grilujeme, tak nenamáčím chleba do mastného, ale celkově se snažím všeho s mírou ( ale když ten Míra není po ruce? )
    Jinak si pochutnám na chlebu s pomaz.máslem a rajčetem, nejsem " žravec ", ale labužník, stačí mi trochu, ale musí mi to chutnat, nemusím hodně a ani pokaždé maso...
    Manželova mamka měla kdysi velké potíže, záchvaty, pak operace a teď ji ale taky někdy žlučník trápí...
    Každý to má asi jinak...
    Já snad pod nožem neskončím...
    Pa.
    anina s.

  10. #10
    Šéfkuchař Hančí's Avatar
    Členem od
    12.03.2008
    Místo
    CZ
    Příspěvky
    815

    Default

    Ahoj Jani,to prý někdy bývá i po operaci!! Já už mám klid a doufám,že se to nevrátí a tebe ať to mine !!! Já jsem nikdy, po celý život neměla potíže a pak to přišlo najednou,jak jsem psala.Tak ahojky a omlouvám se, nějak jsem to přehlídla.
    Hančí

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Pavlišovský řízek
    By Jana H. in forum Hlavní jídla
    Odpovědí: 10
    Poslední příspěvek: 31.01.2017, 10:43
  2. Řízek v bramboráku
    By lenka24 in forum Hledáte recept?
    Odpovědí: 14
    Poslední příspěvek: 25.10.2009, 14:14
  3. Cikánský řízek
    By Jaruš in forum Hlavní jídla
    Odpovědí: 2
    Poslední příspěvek: 03.02.2009, 09:23

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete přidávat odpovědi
  • Nemůžete přidávat přílohy
  • Nemůžete upravit své příspěvky
  •