videorecepty ekucharka.netgalerie ekucharka.net


Zobrazují se výsledky 1 až 2 z 2

Téma: perníkové chaloupky

  1. #1
    Kuchtík
    Členem od
    31.10.2008
    Příspěvky
    10

    Default perníkové chaloupky

    Milé kolegyně ve zbrani, Martina se ptala ve fóru 17. listopadu na perníkové chaloupky. Mám brožovaný výtisk MEDOVÉ PEČIVO A NÁPOJE od Dagmar Brožové, tam jsem vybrala:


    Perníkové figurky, chaloupky, krabice aj.

    PERNÍK NA FIGURKY
    50 dkg hladké mouky
    15 dkg krystalového cukru
    25 dkg medu
    1 vejce
    1/8 l vody
    1,5 lžičky jedlé sody
    1,5 lžičky mletého koření (anýz, hřebíček, skořice)
    Med, cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou. Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce, koření a jedlou sodu. Dobře propracujeme. Necháme asi ½ dne odpočinout. Z těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v horké troubě. Hned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.

    PERNÍK NA ZVÍŘÁTKA
    40 dkg hladké mouky
    14 dkg moučkového cukru
    5 dkg másla
    2 vejce
    2 lžíce medu
    1 lžička jedlé sody
    1 lžička mletého koření (hřebíček, nové koření, anýz)
    Cukr a mouku prosijeme na vál, přidáme koření, jedlou sodu a vejce. Vypracujeme hladké těsto. Vykrajujeme různé tvary, pečeme v prudké troubě, horké potíráme rozšlehaným vejcem.
    Zdobíme kornoutkovou technikou.

    DOBRÝ PERNÍK
    25 dkg medu
    20 dkg moučkového cukru
    asi 80 dkg hladké mouky
    1 dkg amonia
    1/8 l vlažné vody
    1 vejce
    2 žloutky
    citrónová kůra
    1,5 lžičky mletého koření (skořice, hřebíček)
    Vejce a žloutky utřeme s cukrem a amoniem. Přidáme koření, citrónovou kůru, vodu, převařený prochladlý med a po částech vpracujeme tolik mouky, až vznikne hladké tužší těsto, které necháme několik hodin odpočinout. Těsto se hodí jak na drobné tvary, tak na chaloupky, krabice a další dárkové pečivo.

    PERNÍČKY
    70 dkg hladké mouky
    20 dkg moučkového cukru
    12 dkg medu
    5 dkg másla
    4 vejce
    2 lžičky jedlé sody
    2 lžičky mletého koření (skořice, fenykl, anýz, hřebíček)
    Cukr a 40 dkg mouky prosijeme na vál spolu s kořením a jedlou sodou. Doprostřed uděláme důlek, kam dáme med, máslo a vejce, a vše zpracujeme dohromady. Postupně přidáváme zbylou mouku, až je těsto hladké a nelepí se.

    TĚSTO NA CHALOUPKY
    1 kg hladké mouky
    30 dkg moučkového cukru
    10 dkg másla
    20 dkg medu
    4 vejce
    1,5 lžičky jedlé sody
    1,5 lžičky mletého koření (anýz, skořice, fenykl)
    Mouku a cukr prosijeme na vál, přidáme koření a jedlou sodu, uděláme důlek, kam nalijeme med, dáme máslo a vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto a dáme odpočinout na několik hodin. Vykrájené tvary pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.

    Na vykrajování nesmí být těsto nikdy řídké. Čím větší tvar chceme vykrojit, tím silnější musí být rozválené těsto. Na běžné malé tvary – srdíčka, kolečka, hvězdičky atd. stačí vyválení na sílu 3-4 mm. Na velké kousky, velká zvířátka či chaloupky, musíme mít připraveno těsto o síle alespoň 5 mm.

  2. #2
    Kuchař
    Členem od
    19.02.2017
    Příspěvky
    32

    Default

    wow tolik druhů perníku teď ještě zjistit který je nejlepší
    www.banan.cz webové stránky zdarma

Podobná témata

  1. Perníkové kuličky
    By lenka24 in forum Vánoční cukroví
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 26.03.2009, 13:22
  2. pernikove spicky
    By daniela in forum Vánoční cukroví
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 05.12.2008, 18:56
  3. Perníkové šátečky /od Alenky Tarabové/
    By Daniela H. in forum Pečené sladké
    Odpovědí: 0
    Poslední příspěvek: 16.09.2008, 17:50

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete přidávat odpovědi
  • Nemůžete přidávat přílohy
  • Nemůžete upravit své příspěvky
  •