videorecepty ekucharka.netgalerie ekucharka.net


Zobrazují se výsledky 1 až 2 z 2

Téma: Kváskové dalamánky

  1. #1
    Šéfkuchař jesterka's Avatar
    Členem od
    04.02.2009
    Místo
    Hrušovany u Brna
    Příspěvky
    524

    Default Kváskové dalamánky

    KVÁSKOVÉ DALAMÁNKY

    asi 200g aktivního kvásku
    300g hladké pšeničné mouky (dala jsem na půl s polohrubou)
    50g žitné mouky
    asi 175ml vlažné vody
    1 lžička soli
    1 lžička oleje
    šp.cukru

    ----------------------
    Z ledničky si vytáhneme kvásek a oživíme pomocí 100-150g žitné chl.mouky+vody aby byla konzistence trochu hustčí lívancová

    Cca za 2h by měl být rozkvašený
    ---------------------------------------

    Vytvoříme těsto a necháme kynout cca 1h.Pak tvarujeme cca 15ks oválných bochánků a necháme přikryté asi 30-60min. kynout.

    Připravíme si pekáč a na dno rozložíme mokrou utěrku.Nakynuté bochánky ať už oválné nebo třeba kulaté vyválíme po mokré utěrce a obalíme v žitné mouce.Skládáme na plech s pečícím papírem.Necháme asi 1h kynout.Čas kynutí je pouze orientační,může být i delší.

    Zapneme si troubu na 250°C.Jak dalamánky zvětší 2x svůj objem,každý podélně,středem nařízneme ostrým nožem,kulaté pak do kříže.Vzniklý řez navlhčíme mašlovačkou pomocí vody a posypeme kmínem a hrubou solí.Vkládáme do rozehřáté trouby a pečeme na vysokou teplotu cca 5min.Pak snížíme na 180-200°C a pečeme ještě asi 12min. dokud se neudělá pěkná křupavá kůrčička.Po vytažení z trouby ještě horké dalamánky potřeme na bocích sádlem

    100_2442.jpg100_2443.jpg
    Poslední úpravu provedl(a) jesterka; 03.02.2014 v 10:12.
    Radka

  2. #2
    Šéfkuchař Zuzana1's Avatar
    Členem od
    30.09.2012
    Místo
    Rajka, Maďarsko
    Příspěvky
    1404

    Default

    Keď mi vyjde ten kvások, tak ich určite spravím. Máš ich krásne
    Zdravím
    Zuzana

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete přidávat odpovědi
  • Nemůžete přidávat přílohy
  • Nemůžete upravit své příspěvky
  •