videorecepty ekucharka.netgalerie ekucharka.net


Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12
Zobrazují se výsledky 11 až 16 z 16

Téma: Domaci nudle polevkove

  1. #11
    Šéfkuchař iris's Avatar
    Členem od
    01.08.2008
    Místo
    Ústí nad Labem
    Příspěvky
    12280

    Default

    Já dělám podle j. olivera, míchám polohrubou a hrubou mouku .. tak na 125 g z každé, velké vejce a vždycky ještě 2-3-4 žloutky navíc, vodu nedávám, někdy kápnu olivový olej,.. s těstem se krásně pracuje .
    Iris

  2. #12
    Šéfkuchař
    Členem od
    10.07.2008
    Příspěvky
    201

    Default

    Já dávám hrubou,těsto nesmí být tuhé, aby šlo co nejslábjec vyválet.Moje nudličky jsou v galérce.

  3. #13
    Kuchtík
    Členem od
    07.11.2011
    Příspěvky
    20

    Default

    Já dávám hrubou. Jinak z toho těsta pak udělám buď nudle nebo je nastrouhám na struhadle na takévé malé jakoby nočky.

  4. #14
    Kuchtík Kocour Garfield's Avatar
    Členem od
    25.11.2011
    Místo
    Vysočina
    Příspěvky
    11

    Default

    Milé dámy, dnes jsme dělali domácí nudle, ovšem dle kuchařky z minulého století, snad vydání Rettigové. Tam se neuvádí druh mouky, ale jen že tu nejdražší, s tím, že na 1/8 mouky patří 1 žloutek, takže jsme to dělali z polohrubé a původně začínali na 8 žloutcích, ale nakonec jich padlo 12. Bez vody a oleje je to ale mazec. V kuchařce se píše, že nic z toho do domácích nudlí nepatří. Těsto je ale stejně hutné jako třeba bramborové, jenže ne tak vláčné. Po provlhnutí je ale nádherné a fajn se válí. Krájel jsem asi půl druhé hodiny, takže mám tlapičky celé otlačené. Pro zvědavce /klasicky nožem/.
    Ale zeptám se Vás: moje babička pocházela z moravského Slovácka a tam se domácím nudlím říkalo lokše.
    Všechno bylo jak uvádíte v podstatě vy, jen s tím rozdílem, že jakmile se pláty daly sušit, tak buď před sušením nebo po částečném oschnutí se plát stočil do ruličky a když se to pak krájelo, byly z toho šíleně dlouhé nudle. Já to zkusil taky - když se to jen trochu nechá oschnout, krásně se to stočí, ale těsto opět začne vlhnout. Když je to vyválené jako maxi plát, tak z toho zas nenakrájím dlouhé, souměrné nudle. Samozřejmě, že mohl na to existovat nějaký udělátor, co by ty nudle nakrájelo v dlouhých uzounkých pásech, ale nic takového jsme doma neměli.
    Nevíte, jak to smotat, abych dokázal nařezat dlouhé nudle? /V podstatě jsou asi dlouhé, jako prodávané hnízda, jenže asi 3-4 mm široké/

    Vařeno dle : Slavínová, Milada - Velká ilustrovaná kuchařka z roku 1898
    Poslední úpravu provedl(a) Kocour Garfield; 19.12.2011 v 16:52. Reason: dodána kuchařská kniha

  5. #15
    Šéfkuchař iris's Avatar
    Členem od
    01.08.2008
    Místo
    Ústí nad Labem
    Příspěvky
    12280

    Default

    Zkus smotat a krájet šikmo....
    Iris

  6. #16
    Kuchtík Kocour Garfield's Avatar
    Členem od
    25.11.2011
    Místo
    Vysočina
    Příspěvky
    11

    Default

    To jsem zkusil. Jakmile se to smotá za vlhka, neschne to. V suchém stavu nelze smotat. Ale hledal jsem v kuchařce a našel jsem na to udělátor. Je to držátko a k tomu je připojena oska, na které je cca 10 ostrých koleček s mezerou cca 4-5 mm. Pak už chápu, jak mohla nakrájet metrové, stejné nudle.

Strana 2 z 2 PrvníPrvní 12

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete přidávat odpovědi
  • Nemůžete přidávat přílohy
  • Nemůžete upravit své příspěvky
  •