videorecepty ekucharka.netgalerie ekucharka.net


Zobrazují se výsledky 1 až 7 z 7

Téma: Domácí chléb bez hnětení...

  1. #1
    Šéfkuchař jesterka's Avatar
    Členem od
    04.02.2009
    Místo
    Hrušovany u Brna
    Příspěvky
    524

    Default Domácí chléb bez hnětení...

    Domácí chléb bez hnětení...

    (dívám se,že už tu jeden receptík je,ale mám trošku jiný)

    Na tento chléb nepotřebujeme stroje na hnětení ani pekárnu...

    Ingredience:

    3/4 hrnku tmavé mouky (používám žitnou nebo chlebovou),mohou se dát třeba i otruby
    1 1/3 hrnku polohrubé mouky
    2 hrnky hladké mouky
    Můžeme přidat česnek,cibuli,slunečnicové semínko,suš.rajčata a pod...

    dohromady tedy 4hrnky mouky,pokud dáme jen hladkou s tmavou,nebo jen světlé mouky nic se nestane,ale s tou trochou tmavé mouky je chleba lepší,stačí i 1/2hrnku.nebo kdo má rád tmavší chléb,přidá více tmavé a ubere světlou mouku.


    2 lžičky SOLI
    1/2 sáčku sušeného droždí (v Tescu mají nejlevnější,v Penny cca 6,90,-kč)
    2lžičky KMÍNU (podle chuti více,nebo žádný)Já dávám drcený...
    1 lžíce OLEJE
    1lžička OCTA
    2 hrnky VODY

    Všechny suché ingredience dáme do větší mísy a promícháme,přidáme vodu,ocet ,olej,Znovu promícháme rukou nebo vařečkou,jen aby se vše spojilo.Přikryjeme fólií nebo vložíme mísu s těstem do igelitu,většího sáčku a necháme kynout cca : 12-18h.stačí i méně,třeba těch 8h...
    v původním receptu se chléb měl vložit do rozpáleného hrce(1/2 h v troubě nahřátý),ale vyzkoušela jsem i bez předehřátí a výsledek je stejný.Postup není tak složitý a nebezpečný.
    Po vykynutí si těsto vyklopíme na stůl(vál) pomoučený polohrubou moukou nebo otrubami,kraje překládáme stěrkou do středu aby vznikl bochánek,asi tak z 5-ti míst dokola.Ten pak v rukou otočíme a vložíme do dortové formy cca 26cm průměr) dno vyložené peč,papírem a necháme aspoň 1/2 hodinky dokynout.
    Troubu rozehřejeme na 230°C

    Chléb přikryjeme alobalem,jen volněji,aby měl možnost se zvednout a pečeme 30min na těch 230°C,pak sundáme alobal a dopečeme na 25-260°C ještě dalších 30min...

    Dnes budu ještě péct,tak jestli se povede fotečka nakrojeného,vložím...

    Podle původního receptu se má péct chleba v rozpáleném litinovém hrnci a přikrytý pokličkou.Dá se určitě použít i větší hrnec s poklicí.jak píšu,mám vyzkoušené bez nahřátí nádoby a výsledek je lepší,ačkoli netrefuju bochánek z těsta do vřelé formy...

    domácí chléb bez práce....jpgdomácí chléb bez práce....jpgtěsto.jpgbochánek.jpgna kynutí.jpg
    Připojené obrázky Připojené obrázky
    Poslední úpravu provedl(a) jesterka; 15.12.2012 v 09:25.
    Radka

  2. #2
    Šéfkuchař Sonia's Avatar
    Členem od
    28.07.2009
    Místo
    Toskánsko
    Příspěvky
    9403

    Default

    Radko, to těsto necháš kynout v místnosti nebo v ledničce?? Bojím se, že by mi uteklo ze stolu. Asi hloupá otázka, ale fakt to nevím.
    Soňa

  3. #3
    Šéfkuchař jesterka's Avatar
    Členem od
    04.02.2009
    Místo
    Hrušovany u Brna
    Příspěvky
    524

    Default

    Ahoj Soňi,určitě v místnosti,dokonce mívám mísu s těstem na parapetu,nad topením,kde se občas topí a na obrázku v míse je už nakynuté těsto,sice ve velké míse,ale nepřetíká.Zvětší objem tak 2x tolik víc ne...Slané kyne pomaleji a nevím jak by kynulo s čerstvými kvasnicemi,možná v tom je taky částečně zakopaný pes...
    Poslední úpravu provedl(a) jesterka; 14.12.2012 v 21:48.
    Radka

  4. #4
    Šéfkuchař
    Členem od
    06.12.2009
    Místo
    Morava
    Příspěvky
    3313

    Default

    Radko vyzkoušela jsem Tvůj chleba a super!!Jen jsem dala normální kvasnice,vykynutí stejné,ale kratší dobu,já to měla kynout tak 5,5hodiny a super.Dík
    Maruna

  5. #5
    Šéfkuchař
    Členem od
    17.01.2011
    Místo
    Jablonec nad Nisou
    Příspěvky
    204

    Default

    Marunko, jaké množství čerstvých kvasnic dáváš?
    A děvčata, během pečení ničím nepotíráte?
    Díky.
    Věrik ♥♥♥

  6. #6
    Šéfkuchař jesterka's Avatar
    Členem od
    04.02.2009
    Místo
    Hrušovany u Brna
    Příspěvky
    524

    Default

    věřík

    Já nepotírám,zkoušela jsem slanou nebo i octovou vodu,ale vršek byl pak nevzhledný.Taky pokud se chleba v první fázi nepřikryje,tak má vrch nepěkný,jestli je to tou vysokou teplotou,nevím.dají se určitě na posyp místo potření použít semínka,třeba sezam,dýně,slunečnice a pod...
    Radka

  7. #7
    Kuchtík
    Členem od
    04.12.2014
    Příspěvky
    2

    Default

    Zdravím,

    našel jsem tento recept na domácí chleba a je výborný

    http://www.czporadna.cz/?qa=34491/re...-domaci-chleba

    Doporučuju a uvítám ty Vaše

Pravidla přispívání

  • Nemůžete zakládat nová témata
  • Nemůžete přidávat odpovědi
  • Nemůžete přidávat přílohy
  • Nemůžete upravit své příspěvky
  •